Vertshuset på Fannrem er blitt selve livet for samboerparet Monica Næss og Thor Idar Andreassen. Nå har de drevet det som omtales som Orkdals skjulte matperle i 25 år.

- Vi har aldri vært så lenge på én plass før, forteller Andreassen som kom sammen med familien sin til Orkdal i 1994. Før det hadde han blant annet vært tolv år på sjøen som kokk.

- Jeg har jobba med mat siden 1974. Det blir 44 år med mat, så nå kan jeg koke potet, humrer nordlendingen.

Strålende anmeldelser

I brorparten av disse årene har han kokkelert sammen med kjæresten sin, Fosen-jenta Monica Næss. Sammen har de to tatt over der Jorunn Rønningsbakk slapp, og i likhet med Fannarheimrs (tidligere Fannrem kafé og pensjonat) «mor» har de satset på norsk tradisjonsmat.

Det har de gjort på en måte som har gitt dem strålende anmeldelser på ulike nettsteder, som Tripadvisor, Facebook og Hotels.com. Det er spesielt tre ting som gjestene skryter av: maten, atmosfæren og vertskapet.

Her er noen eksempler:

«Verdens triveligste plass med verdens triveligste vertskap. Man kjenner hjertevarmen straks døra er åpnet og man kommer inn.»

«Veldig god mat som er laget fra grunnen av og kjempekoselig sted med hyggelig vertskap som gjorde alt for at du skulle trives, helt klart terningkast 6 for mat, sted og vertskap. Vi kommer helt klart tilbake.»

«Mat med masse smak og fin pris! Flott atmosfære og god service! Bedre hjort her enn den vi spiste på To rom og kjøkken i fjor høst.»

Eget røykeri

Fannarheimr er et vertshus i ordets rette forstand. Her kan man få et behagelig rom for natta, og har man med seg hund, er det råd for det også. Men for den store hopen er det maten som trekker.

- Vi lager alt fra bunnen av, og vi gjør vårt beste for at gjestene skal få en god matopplevelse, forteller Andreassen som av og til serverer fisk som er fiska i Gangåsvatnet eller på havet.

Paret har investert i eget røykeri.

- 17. mai serverte v i varmrøkt villørretfilet, og rubbel og bit ble utsolgt.

Villaks, hjort og hval

Menyen kan variere noe fra årstid til årstid, men sprøstekt fjellrøye, hvalkjøtt og hjortefilet kan man bestille året rundt.

I den grad det er mulig, kjøper de råvarene lokalt. Storfugl, som tiur, orrfugl og rype, handles av lokale jegere, villaksen - som Fannarheimr er blant de få som kan tilby - kommer fra Agdenes, hvalkjøttet hentes fra Smøla, og oksen kommer fra «nabolaget».

- Vi kjøper noe av kjøttet fra Renskleiv gård. De har utrolig godt kjøtt, og en gang fikk vi til og med navnet på oksen. Han het Sølve, forteller Thor Idar.

Fra Hitra for lunsj

Nylig hadde Monica og Thor Idar besøk av ei gruppe tsjekkere som skulle til Hitra for å fiske.

- De var så fornøyd med hvalbiffen de fikk servert, at de kjørte fra Hitra neste dag for å spise lunsj hos oss - for deretter å kjøre tilbake for å fiske. Det er artig når noe sånt skjer. Men for dem oppleves det som veldig eksklusivt og unikt når de kommer hit og får smake fjellfisk, hval og storfugl, forteller Monica, og legger til:

- Enkelte utledninger vil smake lutefisk når de kommer til Norge, så vi har lutefisk på menyen hele året.

Døgnet rundt

Det var Jorunn Rønningsbakk som etablerte det som nå er Vertshuset Fannarheim i 1963. Familien hadde da bodd i huset siden ektemannen Knut bygde det i 1956.

De første årene holdt Trygdekassen, datidens Nav, til, men siden 1963 har det vært matlaging og servering i lokalene.

For Thor Idar og Monica har driften av vertshuset blitt en livsstil. De tilbringer langt mer tid der enn i hjemmet sitt i Hemnevegen.

Gift med jobben

- Dette er en jobb som er altoppslukende, og det er blitt en livsstil for oss. Du kan godt si at vi er gift med jobben, forteller Monica.

Noen ganger har de telt på knappene om de skal selge og finne på noe helt annet. Men ungene og barnebarna er bosatt i Orkdal, og de vil gjerne være i nærheten av dem.

- Vi har vurdert å selge; bare være fri til å gjøre det vi vil. Men vi vil nok savne å ha noe å gjøre etter et par uker.

Mest utenbygds

Vertshuset Fannarheimr brukes mye til årsmøter og selskaper i forbindelse med barnedåp, konfirmasjon og bursdager. Pilegrimer og turgåere er blant gjestene, men de fleste kommer utenbygds fra.

- Vi har en del fra nabokommunene som kommer hit fast for å spise middag. Men det virker som om orkdalingene «glemmer» Fannrem når de skal ut og spise middag. Man drar nærmest automatisk til Orkanger. Per i dag er det bare vi og Bestgrillen som selger middag på Fannrem, de to pizzarestaurantene er «midlertidig stengt». Det er viktig å bruke tilbudene man har i sin egen kommune, og vi tar veldig gjerne imot flere orkdalinger, smiler samboerparet.