20 tiendeklassinger ved Orkanger ungdomsskole har i løpet av siste året samlet inn nesten 13 000 kroner som de gir til den lokale kreftforeninga, Orkdal og omegn kreftforening, og til Sykehusklovnene. I siste året ved ungdomsskolen har disse 20 elevene hatt valgfaget «Innsats for andre». Navnet på valgfaget i seg selv forteller om et skolefag som inneholder viktige verdier som er helt avgjørende i et samfunn. Dette er kanskje ikke et valgfag som velges for å samle poenger for senere å komme inn på for eksempel medisinstudiet, selv om det burde være det. Det er et valgfag hvor det samles poeng til et meningsfylt liv i tjeneste for samfunnet, og der de kan utgjøre en forskjell for andre.

Det er grunn til å merke seg at disse elevene ikke bare har gjort en innsats i skoletimene i valgfaget. De har også iverksatt tiltak for å samle inn penger til gode formål som kreftsaken og sykehusklovnene. Ungdommene som er 16 år, sier at det føles godt å bidra, og at det gir en god følelse. Om elevene sitter igjen med en god følelse, så sitter vi andre igjen med en dobbelt så god følelse ved å høre slike uttalelser fra unge mennesker som står i startgropa av utdannelse og etter hvert voksenlivet. Det gir optimisme for ei framtid, der veldedighet, dugnadsånd og giverglede står i fokus, slik det norske velferdssamfunnet er blitt bygd opp gjennom århundrer.

Stor ros også til skolene som gir tilbud om slike valgfag som «Innsats for andre». Dette er lærdom som gir mening, og som er med og preger elevene for resten av livet. Noe av skolens målsetting for opplæringa er «å ruste barn og unge til å møte livsens oppgaver og mestre utfordringer sammen med andre. Skolen skal gi elevene kompetanse til å ta hånd om seg selv og livet sitt, og samtidig gi overskudd og vilje til å være andre til hjelp».

Med dette som utgangspunkt, må det konstateres at skolen med valgfaget «Innsats for andre» har truffet blink. Tanken og ideen bak faget er genial, og gjennomføringa må ha vært optimal ettersom elevene avslutter skoleåret med å overrekke nesten 13 000 kroner til veldedige formål. Hvor lett ville det ikke vært og samlet inn penger til skoletur i stedet? Tommelen opp for årets tiendeklassinger i valgfag «Innsats for andre». Dette gir håp for framtida.

Audhild Øye Foto: Silje Asbjørnsen, ST