Det sier Frank I. Hansen, som sammen med Olav Helvig står bak selskapet Svarthammaren AS, som nå er under stiftelse.

— Selskapet skal være registrert i Brønnøysundregistrene om kort tid, sier Hansen, som også eier og er daglig leder i selskapet Kvernstad Kraft AS i Åstfjorden.

Forenklet behandling

Det var i august 2013 selskapet SAE Vind - et samarbeid mellom Statkraft og Agder Energi - fikk konsesjon for å bygge en vindpark på Svarthammaren. Fjellet ligger vest/nordvest for Krokstadøra mellom Snillfjorden i sør og Åstfjorden i nord.

Ganske så nøyaktig fire år seinere meddelte SAE Vind til NVE at de har besluttet å avslutte prosjektet. Vindforhold, utbyggingskostnader og konsesjonens bestemmelse om at anlegget måtte være i drift innen 1. oktober 2020, ble oppgitt som begrunnelse for at de hoppet av.

I desember i fjor søkte selskapet Svarthammaren AS, via sin advokatforbindelse, om å overta konsesjonen. Selskapet hadde lagt ved ei liste som viste at de med ett unntak hadde inngått avtaler med de berørte grunneierne.

NVE svarte at søknaden kan gis en forenklet behandlet siden SAE Vind i sin opprinnelige søknad hadde gjort mye «grunnarbeid» det ikke er nødvendig å gjøre om igjen.

Hadde mangler

19. april i år sendte Svarthammaren AS inn søknad om konsesjon til NVE, og ba om at søknaden måtte undergis forenklet behandling, i tråd med signalet fra NVE. Det ble anført at de ønsker å gjennomføre prosjektet, da de ser store muligheter for å bygge ut og drive på en forsvarlig økonomisk måte. Ny teknologi for vindkraftutbygging gjør prosjektet ekstra interessant, framgår det av søknaden.

NVE svarer 2. mai at søknaden ikke kan tas til behandling, da den manglet konkret framstilling av det planlagte prosjektet, og at den må være av en slik kvalitet at høringsparter i saken forstår hva som planlegges bygget, går det fram av brevet fra NVE.

— Bør bruke kort tid

NVE har så langt ikke mottatt en ny søknad, men Frank I. Hansen sier til ST at søknaden er under arbeid.

— Den vil bli oversendt til NVE en av de nærmeste dagene, sier han.

Hansen føler seg trygg på at konsesjon blir gitt.

— Du kan nesten si at vår søknad er en blåkopi av den søknaden SAE Vind sendte inn. De fikk konsesjon. Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal få det.

Da det blir en forenklet konsesjonsbehandling, mener han at NVE ikke trenger å bruke lang tid på å behandle søknaden.

— Jeg ville sagt at dette skal de klare på 24 timer, men det er kanskje å ta i litt. De bør i hvert fall ikke bruke lang tid, mener Hansen.

Rådgiver Erlend Bjerkestrand i konsesjonsavdelingen i NVE sier dette om saksbehandlingstida:

— Det er nok litt vanskelig å si noe om. Så vidt jeg kjenner til har vi ikke hatt en sak med trukket konsesjon og ny søknad til behandling før.

Uproblematisk grunneier

Når det gjelder kravet om idriftsettelse innen 1. oktober 2020 i SAE Vinds konsesjon, vil den bli forlenget i den nye konsesjonsbehandlingen, ifølge Frank I. Hansen.

— Både dato for oppstart etter at konsesjon er gitt, og frist for idriftsettelse blir endret i en ny konsesjon, sier han.

— Det er vanlig å gi en frist for idriftsettelse på fem år fra konsesjonstidspunktet når det er nye søknader. Men dette må vurderes konkret dersom det kommer en søknad og det eventuelt blir aktuelt å gi konsesjon, sier Erlend Bjerkestrand.

— Hva med den ene grunneieren dere ikke har avtale med, Hansen?

— Dette gjelder en grunneier i ytre del av vindparken, og vi løser det med å flytte én vindturbin ca. 50 meter. Vi ser ikke på det som et problem.

20-25 000 husholdninger

I prosjektplanene vil vindparken på Svarthammaren bestå av 55 vindturbiner. Til sammenligning vil vindparken på Geitfjellet, der anleggsvei opp til fjellet nå er påbegynt, bestå av 43 vindturbiner.

Svarthammaren skal gi en kraftproduksjon på 150 MW, tilsvarende kraftforbruket til mellom 20 000 og 25 000 normalhusholdninger på et år.

Kraftproduksjonen skal kobles på Trønderenergis 132 kV kraftledning som går mellom Krokstadøra og Fillan.

Remmafjellet avsluttet

Når det gjelder Remmafjellet, i grenseområdene mot Agdenes, har SAE Vind fortsatt sin konsesjon der. Men saken har følgende status på NVE sine nettsider:

«SAE Vind AS opplyser i brev datert 26.5.2010 at planleggingen av Remmafjellet vindkraftverk avsluttes. Saken er derfor avsluttet».

— Når det gjelder Remmafjellet har vi ikke mottatt nye søknader, sier Erlend Bjerkestrand i NVE.

— Kommer ditt selskap til å søke på Remmafjellet, Hansen?

— Det er i hvert fall ikke aktuelt nå.

— Helt greit

Ordfører John Lernes i Snillfjord har ingen motforestillinger til at selskapet Svarthammaren AS får konsesjon for å bygge 55 vindturbiner på fjellet Svarthammaren.

— Da kommunestyret i sin tid sa ja til utbygging av vindparker i Snillfjord, sa vi ja til tre vindparker. Vi ønsket med andre ord en full utbygging på tre fjell. Derfor er utbygging på to fjell, sammenlignet med ett fjell, nærmere det vi som politikere vedtok, sier Lernes.

— Er du overrasket over at flere vil bygge ut i Snillfjord?

— Nei, her har vi en fri konsesjon, og da kan andre også søke om å bygge.

— Kan det komme mer?

— Vi vet at SAE Vind har trukket seg også fra Remmafjellet, så jeg utelukker ikke at det kan komme aktører som vil være interessert i denne konsesjonen, sier Lernes.

Frank I. Hansen, som også eier Kvernstad Kraft, er en av dem som står bak selskapet Svarthammaren AS, som er under stiftelse. Foto: Privat
Ordfører John Lernes i Snillfjord blir ikke overrasket om det også kommer aktører som vil bygge ut på Remmafjellet. Foto: John M. Myrhaug