Rindal

Kulturvøkku er blitt et begrep, også utenfor Rindals grenser. Denne uka er «forlenget» fra sju til ti dager for å få plass til alt.

Det er faktisk 31. gangen den arrangeres. Rundt om i kommunen spretter ulike arrangement – store og små – disse dagene.

Det folk vil ha

Fellesnevneren er at lokale krefter står bak; lager aktivitet og innhold, men selvsagt er det også rom for aktører utenfor kommunen.

— Vi kjører et tradisjonelt konsept, uten de store sprella, sier kulturleder Morten Møller i Rindal kommune.

Det er da heller ikke noe grunnlag for de store omveltningene.

— Når vi har arrangert dette 30 ganger, ser vi hva folk vil ha. Så er det også litt slik at her er det mange enkeltarrangører i sving med sine egne ting, og da kan ikke noe få gripe inn og gi ordre om at vi skal gjøre store forandringer.

Prisbelønt

Det er blitt en tradisjon å starte Kulturvøkku med Bøgdakveld i Rindalshuset. Her er det duket for sang- og musikkinnslag, dans, kåseri og – og ikke minst – utdeling av Rindal kommunes kulturpris.

Hvem som får prisen? Du får ta en tur til Rindalshuset og høre trommevirvelen like før den deles ut.

Lørdag starter den åtte dager lange sommerutstillinga med Inga Dalsegg og Nathan Lediard i Dalalåven Atelier. Sistnevnte er fra Surnadal, prisbelønt for sine portretter og invitert av Dalsegg til sommerutstillinga. Denne gangen er det imidlertid natur- og aktfoto det handler om.

Barnas dag

Lørdag er det også avspark for kunstutstillinga med Kristian Finborud. Han er kjent for sine humoristiske og stemningsfulle hverdagsmotiver, ofte der mennesker møter naturen. Denne utstillinga finner du i skimuseet.

Flytter vi oss en dag lenger ut i programmet og noen kilometer nordover, blir det barnas sommertevling på Skogsletta. Tvekamp for mixlag, morsomme poster, salgsboder og matsalg er noe av det arrangøren byr på.

Tirsdag 3. juli arrangeres Harald Solviks minnemarsj (se reportasje på side 21 i dagens avis).

Trekkplaster på scenen

Kleivakongen kalles han gjerne, men er døpt Hans Hyldbakk (1898-2001). Torsdag blir det kåseri om denne kjente visekunstneren fra nabobygda Surnadal. Forfatter og sambygding Svein Sæter vil holde et kåseri om Hyldbakk, og gruppa Perikom bidrar musikalsk med tonesatte Hyldbakk-dikt.

Kulturvøkku betyr også Torgdag, og det skjer på lørdag. Her blir det salgsboder, ulik type underholdning og aktiviteter. Dette pleier å være en folkefest på Rindalstorget.

Søndagen, og den siste «vøkku-dagen» er det duket for sommerkonsert på Rindal skimuseum. Jeanette Paulsen og Marit Løfaldli, Chand Torsvik, Jo Ranheim og Ronny Kjøsen er blant dem som entrer scenen.

— Hvor mange besøker Kulturvøkku, Møller?

— Det er vanskelig og nesten umulig å si, men i løpet av alle disse dagene snakker vi nok om flere tusen.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Ronny Kjøsen blir å se og høre på avslutningsdagen.
Et av bildene til Kristian Finborud som stilles ut.