Hemne

Henrik Hays Nielsen, Harald Kindseth og Martin Hauge går inn i sin tredje sesong på Magerøya. I «nyere tid» er det i seg selv nesten som en rekord å regne. Men det tredje blir ikke det siste, for å skrive om ordtaket litt. Nylig skrev trioen under en tiårskontrakt med Hemne kommune om drift i ti år til på øya uti Trondheimsleia.

— Derfor kan vi planlegge litt annerledes og mer framtidsrettet enn før, sier Nielsen, som også håper å få reparert og ta i bruk den svære bakerovnen i framtida. Den benyttes tradisjonelt under den årlige Magerøydagen.

Dyrker selv

Og planene kommer rekende nesten som på et samlebånd. I og med at Magerøya er et spisested, tenker nå trioen både kortreist og bærekraftig. Der har de nå fått med seg Julius Maske på laget. Han har fått tittelen «bonden», og sammen har de tatt på seg ansvaret for å lage god og dyrkbar jord på de stedene på øye det er mulig.

— Vi starter i det små med litt poteter, kålvekster og bær, så blir målet å være selvforsynt ved å benytte det i maten vi selger i restauranten, sier Maske.

I år er det for øvrig Martin Hauge og Tarjei Espeland som er kokkene på Magerøya – førstnevnte kjøkkensjef, men alle tar i et tak ved grytene ved behov, og nå får de seg også splitter nytt kjøkken.

Ulik bakgrunn

Summen av alt de foretar seg, er resultatet av et godt og solid nettverk av kompiser. Henrik Hays Nielsen nevner noen av dem som har satt sine spor på øya:

Henrik Hays Nielsen: Antropolog og basketballspiller. Administrativt ansvar, sammen med Harald Kindseth og Martin Hauge.

Martin Hauge: Kokk, musikkdesigner, handyman og kunstner.

Harald Kindseth: Musikeren, produserer egen musikk og fungerer som lydtekniker ved arrangement.

Tarjei Espeland. Kokk og kunstner. Er på øya hele sesongen i år.

Alex Jayko: Hjernen bak kulene. Han er industriell designer, utdannet ved NTNU.

Julius Maske: Bonden i gjengen. Ekspert på å lage god jord.

Flere i crewet er utdannede fotografer.

Test lyden

Alex Jayko er kanskje den som har festet de tydeligste fotavtrykkene. Det er han som har ledet arbeidet med å konstruere de to geodetiske kuplene i skogholtet like nord for hovedbygningen på øya.

Den ene er montert i trærne, og har med sin kapasitet på inntil ti personer funksjon som «tribune» når det er arrangement i skogen. Den andre er strengt tatt en halvkuppel montert på bakken, og hele aktivitetsområdet rommer ca. 300 personer pluss scene og band. Begge konstruksjonene er basert på – vi tør påstå – krevende matematikk.

Og – ta denne testen når du besøker øya: Still deg midt i rommet på merket plass i den største kuppelen og si noe. Du vil bli veldig forundret over hva du hører!

Urbant tilsnitt

Magerøya har i mange år vært et av flaggskipene til Hemne når det gjelder den eksklusive ferieopplevelsen. Flere har drevet det gamle handelsstedet, men gitt opp – uten at de nødvendigvis har mislyktes. Men å drive et slikt sted er krevende, ikke minst tidsmessig og for å få det til å klaffe med en «normal» familiehverdag.

Nå har altså Hemne kommune fått langsiktige drivere. Et 10-årsperspektiv har det aldri før vært på Magerøya. Men tre unge og urbane menn uten noen som helst tilknytning til Hemne setter nå sine signaturer på øya og sørger for kontinuitet i drifta.

Ingen båtskyss

For øvrig er det ingen organisert båtskyss til og fra, da dette er en ganske krevende øvelse, med godkjenning for persontransport som et viktig tema. Ønsker du deg til Magerøya, må du – i likhet med annen form for øyhopping (se egen reportasje) – sørge for transport selv eller gjennom bekjente.

Uansett, satser trioen på god mat og fine opplevelser, enten det er i skogholtet eller klatreveggen på motsatt side av øya. Nytt av året er også at de har inngått avtale med Fjord Bryggeri på Vinjeøra om å levere lokalt øl – og bare dét. Maks kortreist er mottoet for driverne.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300