Han støtter seg åpenbart på psykologens uttalelse som konkluderer: «Det finnes ikke holdepunkter for å si at det er arbeidsrelaterte konfliktforhold ved skolen...» Det er nesten så man lurer på om det er riktig sitert, for hvilken annen arbeidsplass i Norge med mer enn én ansatt kan si det samme? For rådmannen sier i samme artikkel: «Alle arbeidsgivere opplever konflikter, og «alle» vet at det er ting å jobbe med på enhet for kultur i Hemne.»

10. juni sa rådmannen følgende til avisa:

I hvilken grad var du kjent med konfliktforholda i kulturskolen?

- Det var kjent da Reidar Klungervik begynte i jobben. Det har vært jobbet med dette siden, og Klungervik har jevnlig oppdatert meg omkring dette, sier Aarvaag som ikke var ukjent med at det fortsatt var ting de strevde med innad blant de ansatte i kulturskolen...

I samme avis sa tillitsvalgt dette:

Opsal bekrefter at hun har vært kjent med at det har vært utfordringer i arbeidsmiljøet i kulturskolen i Hemne, og at hun har vært involvert som tillitsvalgt...

- Det er kjempeviktig at det ikke legges lokk på disse konfliktene nå, og at det blir grepet fatt i, sier Opsal...

Det er selvsagt synd når den som opplever mobbing ikke ønsker å delta i kartleggingen, men varselet om «arbeidsrelaterte konfliktforhold» og «mobbing fra ledere fra Kulturenheten og Kulturskolen» kan leses i Avisa Sør-Trøndelag 7. juni:

Sier opp jobb grunnet mobbing: Vegar Leirvik Nesset har sagt opp jobben som kulturskolelærer i Hemne kulturskole. Han oppgir som grunn at han opplever å bli mobbet...

Har ikke psykologen lest avisa? Eller snakket med tillitsvalgt? Eller lest referatet fra siste medarbeidersamtale?

Så nå legges det nettopp lokk på konfliktene, for rådmannen mener at «... vi forholder oss til rådene vi får fra psykologen. Vi har ingen forutsetninger for å imøtegå de rådene og den metodikken han tilrår.» Og det selv om alle som har uttalt seg til avisa, unntatt ordføreren, kjenner til arbeidsrelaterte konfliktforhold ved skolen. Hvordan kan rådmannen være fornøyd med psykologens konklusjon og samtidig si at «Vi er ikke opptatt av å hvitmale situasjonen...»?

Mitt engasjement skyldes - i tillegg til de åpenbare selvmotsigelsene i saken - at Hemne ikke er alene om en lettvint håndtering av konflikter. Halsa vedtok nylig å ikke gjennomføre tiltakene som ble foreslått etter lang tids ufred i Halsa kommunestyre. Det er bekymringsfullt at varsler ikke blir tatt på alvor.

Lykke til videre, Vegar. Jeg kjenner hverken deg eller saken din, men hvis den er gjengitt korrekt i media, står konklusjonen fra Hemne kommune til stryk.

Einar Vaagland. Foto: Lillemor Hestvik