Snart kan den populære lensvikbæra til Kay og Lars Arne Landrø nytes også i flytende form. Den alkoholfrie jordbærdrikken skal produseres hos Røros bryggeri og mineralvannfabrikk.

Onsdag var det spenning i lufta på gården til Landrø i Lensvik, da Per Grindstad fra bryggeriet ankom med den første smaksprøven på den nye drikken. Lensvikbær på flaske rett og slett, med bobler og forfriskende sommersmak.

Ideen til jordbærdrikken var det Øystein Kvåle som fikk, mannen som står bak Thamsakevitt- og øl.

- Jeg var i Epernay i Champagne på studietur i fjor. De snakket om at det er en trend som dreier fra vanlig champagne til mer innslag av rosé og frukt. Da kom jeg på tanken om å lage en variant lokalt. Landrø har jo jordbær som jeg har erfaring med å bruke som kokk. Det er kvalitetsbær, og her kan vi forankre en drikk til en lokal historie. Lensvikbæra er et kjent produkt som har sin historie her i bygda, sier Kvåle.

- Positive tvert

Kvåle tok kontakt med Jan Arild Sletvold, bedriftsrådgiver i Næringshagen i Orkdalsregionen, om ideen.

- Vi begynte å snakke sammen om dette på høsten i fjor, og jeg tok kontakt med Kay og Lars Arne Landrø. De var positive tvert, og syntes det var spennende, sier Sletvold.

- De er kjempeartig å prøve nye ting. Vi liker å se på nye måter å bruke bæra på. Det er også viktig å utnytte overskuddsbær, midt i sesongen kan det være for mye som blir modent samtidig. Vi får også utnyttet små bær eller bær med rar fasong, som ikke går ut til forbrukerne, sier Kay.

Per Grindstad ved bryggeriet på Røros har allerede samarbeid med Øystein Kvåle om akevitt og øl, og det var naturlig å få med samme bryggeri også på dette prosjektet.

Ønsker navneforslag

- Vi er jo et bryggeri med en lang historie, helt tilbake til 1900. Vi har drevet kontinuerlig, men noen års opphold. Vi produserer både Thamsakevitt og Thamsøl, og har sansen for av historiene bak produktet. Dette er interessant og artig for oss, for vi staser jo også på alkoholfrie drikker, slik som denne jordbærdrikken. Nå er det mange som velger bort både alkohol og sukkerholding brus på grunn av fokus på sunnhet, og da er dette en fin variant med bare sju prosent sukker, halvparten av innholdet i vanlig brus, sier Grindstad.

Drikken er et rent naturprodukt, med en naturlig smak og uten tilsetninger. Nå er prøveproduksjonen altså testet på gården til Landrø, og skal finjusteres før den trolig lanseres til høsten.

- Vi tenker å utlyse en navnekonkurranse på Facebook-siden vår, hvor vi ber om forslag til navn på drikken. Vi håper det kan skape litt engasjement og eierskap til drikken, sier Kay Landrø.

Passer i solveggen

- Hva vil du anbefale å bruke jordbærdrikken til, Kvåle?

- Det kan være en aperitiff, en iskald, perlende drikk i solveggen på verandaen - eller en drikk til ost og kjeks. Den er et godt, alkoholfritt alternativ.

Landrø har blitt med i lokalmatsatsingen til Thamsriket, Smaker fra Orkland, og de ser på dette som et produkt som kan være med på å komplettere utvalget av lokale matvarer.

- Dette er jo i startgropa foreløpig, men vi fikk en positiv erfaring med den første smaksprøven i dag, sier Kvåle.

Ja-prosjekt

- Ja, det var god smak. Det både luktet og smakte virkelig jordbær. Hadde det ikke gjort det, hadde vi blitt bekymra, sier Lars Arne Landrø.

- Dette er virkelig et artig prosjekt, et ja-prosjekt. Det gjelder å utvikle seg hele tida, uansett type næring, sier Sletvold i næringshagen.

Kanskje kommer produktet på markedet i høst, og føyer seg da inn en bær-rekke sammen med Blåbærdrikk og Tyttebærdrikk, som produseres på det samme bryggeriet fra før.

De første smaksprøvene av jordbærdrikken ble inntatt i hagen til Kay og Lars Arne Landrø denne uka. Foto: Ingrid S. Hultgreen
Den nye jordbærdrikken (til høyre) vil føye seg fint inn i rekka av andre alkoholfrie varianter fra Røros bryggeri og mineralvannfabrikk: Tyttebærdrikk og Blåbærdrikk. Foto: Ingrid S. Hultgreen