Hemne

«Nord-Europas lengste sammenhengende hasselnøttskog». Det er en status vinjeøringene kan slå seg på brystet og være stolte av. Tenk å plukke nøtter fra egen skog! Og ikke nok med det; hassel er også kommuneblomsten til Hemne kommune etter vedtak i 2002.

Skogen strekker seg fra lia på nordsiden av Vinjefjorden og vestover helt til Todalen i Aure. Foruten å ha spiselige nøtter, er også treslaget veldig anvendelig. Det ble før i tida brukt både til tønnebånd, rivtinner og til å lage gyngestoler og kjøkkenredskaper.

Nøtter på laken

Anders Vinje er kjentmann når ST inviterer seg selv til tur i hasselnøttskogen.

— De er kommet et stykke på vei, sier Vinje, og ser med botanisk blikk på skuddene langs den preparerte stien.

Her må det presiseres at turen ble gjennomført rundt månedsskiftet mai/juni, så i lesende stund er nok skuddene kommet mye lenger.

— Er hasselnøttskogen, altså den lengste sammenhengende i hele Nord-Europa, en snakkis blant folk på Vinjeøra?

— Jeg tror nok det er en del folk som snakker om fenomenet og som er opptatt av det. Men kanskje ikke så mange unge.

— Plukker folk nøtter når de er modne?

— Det er i hvert fall ingen restriksjoner på plukking, men jeg tror det er svært få som plukker, sier Vinje, som minnes godt den tida da de strekte sengelaken under hasseltrærne og ristet stammene for å samle nøtter.

De ble spredt ut over på mørkloftet for tørking.

Symbolverdi

Plana var en gang å gjøre litt mer ut av det. Få satt denne hasselkuriositeten mer på kartet. Det er jo tross alt en rekord, og rekorder er til for å brukes for det de er verdt. I hvert fall når det er en rekord som ledsages av adjektivet lengst.

For 20 år siden søkte bygdeutviklingslaget på Vinjeøra, der Anders Vinje var med, om økonomisk støtte til skjøtsel av hassel. Etter at Hemne kommune anbefalte søknaden, fikk prosjektet midler fra Fylkesmannen. I 2002 ble det utgitt et hefte kalt det samme; Skjøtsel av hassel. Heftet beskriver treets egenskaper og bruksområder, og selvsagt at hassel har en symbolverdi for Hemne ved at nettopp denne skogen er utgangspunktet for kommunevåpenet og -blomsten.

Ville nå turistene

Hasselnøttskogen ble stelt med og tynnet i tida etter at det ble gitt støtte, men som vi alle vet er det ikke en engangsjobb å holde en stor skog ved like. Det er et møysommelig arbeid som krever mye tid og store menneskelige ressurser med masse fritid på sparekontoen. Det har de siste åra ikke vært kø av frivillige med øks og motorsag for å gjøre jobben.

— Vi i bygdeutviklingslaget tenkte kanskje at vi skulle få til noe turistrettet av prosjektet; å få til en sti langs sjøen og ut over og opp i lia igjen, men slik ble det ikke, sier Anders Vinje.

Den gjengroingsfasen skogen var inne i da prosjektet starter, er nå tilbake.

Mister referanse

Like fullt er dette historien om hasselnøttskogen på Vinjeøra – vi hadde nær sagt i et nøtteskall.

Aktualitetsperspektivet gjør seg nå gjeldende i og med at Vinjeøra også blir en del av nye Heim kommune fra 1. januar 2020. Da skal et nytt kommunevåpen på plass. Om det blir relatert til hasselnøttskogen, vet ingen i dag, men det er nøkternt tenkt kanskje tvilsomt? Derfor vil Vinjeøra miste sin referanse som symbol for kommunens kommunevåpen, som for øvrig ble godkjent i statsråd 14. juni 1991.

Så gjenstår det å se om det finnes ildsjeler som har lyst og føler et kall til å gjenoppta det som – helt uavhengig av kommunevåpenet – fortsatt er Nord-Europas lengste sammenhengende hasselnøttskog.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Hassel er godt egnet for å lage kjøkkenredskaper. Foto: John M. Myrhaug