Helge Rønnes og Torkjel Solem fra Orkla Fjellsportklubb, avdeling kajakk, la sist helg ut på en manndomsprøve sammen med padlevenner fra Trondheim kajakklubb.

- Det var en tur vi hadde planlagt ei stund, og som vi var spent på om været lot oss gjennomføre. Det er noen ganske åpne krysninger som vi var spente på. Vi blir ganske små i kajakkene våre hvis det blåser opp utpå der, sier Rønnes.

Målet var å padle øyrekka fra Dyrøy på Frøya og ut til Halten fyr. De startet forrige fredag formiddag, på turen som totalt er på 12 mil.

Medvind

- Vi var fem padlere, to fra Orkdal og tre fra Trondheim. Turen gikk fra Dyrøy på Frøya ut gjennom øyrekka i Froan, der vi satte opp telt første natta. Videre gikk turen til Halten fyr lørdag, hvor et meget hyggelig vertskap på Skanklåna serveringssted vartet opp med saftige fiskeburgere, forteller Rønnes.

- Så turen utover gikk bra?

- Ja, vi var heldige med været. Vi hadde medvind utover og litt motvind tilbake. Det var en kjempetur. I fjor var det noen som prøvde på turen, men måtte ta båt tilbake. Vi hadde bra vær og vi er alle vante padlere. Vi vil jo ha det litt rufsete også, sier han.

Orkla Fjellsportklubb har en egen avdeling for kajakk, hvor de to padlerne tilhører. De ønsker seg gjerne flere medlemmer, og holder nybegynnerkurs til høsten.

Etterlengtet natt

Søndagen kom karene tilbake til Dyrøy, etter tre harde og fine dager i kajakkene tur-retur Halten fyr.

- Etter to timer i land på Halten, gikk turen videre til Finnværet fyr, to mil sør vest for Halten. Derfra dro vi igjen inn til Froan, for ei etterlengtet natt i telt, før turen gikk inn til Dyrøy igjen på søndag kveld, forteller Rønnes.

Han oppsummerer turen som fantastisk. Med 12 mil tur-retur bør turen foretas når været tillater det, da det kan være værharde partier.

Avslappende

- Hvor lenge har du drevet med padling?

- I rundt fem år. Mye av helgene og fritida går til det. Jeg padler mest i sjø, ulike turer. Klubben på Orkanger skal ha en tur neste helg, til Mausund, Sula og Bogøyvær. Det blir i det samme området. Vi er ei aktiv gruppe i klubben, men vil gjerne ha med flere. Vi håper flere hiver seg med på turen, og at flere blir med på nybegynnerkurs og vil fortsette og være aktive, sier han.

- Hva er bra med å oppleve naturen fra en kajakk?

- Man opplever det fra en annen vinkel enn til vanlig, og kommer rundt på plasser man ellers ikke ser. Det er veldig avslappende og rolig, og man konsentrere seg bare om det som er der og da.