Trøndelag

Trønderenergis tilsigsstatistikk, som går tilbake til 1958, viser at det ikke har vært en tørrere sommer enn den vi opplever nå.

— Det kan være snakk om enda lengre tid, siden vi begynte å føre statistikk over tilsig i 1958, sier produksjonsplanlegger Ingebrigt Grut i Trønderenergi.

Kan få problemer

Dette har ført til at selskapet allerede tidlig i vår begrenset produksjonen knyttet til Orkla-vassdraget til det minimum som er påkrevd for å oppfylle kravene til minstevannføring.

— Likevel er vi nå kommet dit hen at vi ser at dersom denne værtrenden fortsetter, vil vi få problemer med å ha nok vann til oppfylle kravene på slutten av førstkommende vinter, skriver produksjonsdirektør Tormod Eggan i Trønderenergi i en pressemelding.

Redusert tapping

Av hensyn til fisken har nå selskapet benyttet seg av muligheten til å søke om fravik fra manøvreringsreglementet, som er det regelverket som bestemmer fylling og tapping av magasiner, med henvisning til at kravet om tapping nedstrøm i Bjørset kan fravikes i perioder med ekstraordinære tilsigsforhold.

Fylkesmannen har nå gitt sin tilslutning til dette, og tappinga ble redusert til 10 kubikkmeter i sekunder fra sist mandag.

— Først når det har kommet nok nedbør til at vi er sikre på å klare kravene gjennom vinteren, kommer vi til å gå tilbake til normal tapping, opplyser Eggan.

Har økt med 60 prosent

Den ekstremsituasjonen som er nå, har allerede medført høyere strømpris.

— Siden i fjor sommer, snakker vi om så mye som rundt 60 prosent, forteller Ingebrigt Grut.

Han mener det skal mye nedbør til for at prisen kan gå ned igjen.

— Ja, vi må mye nedbør til over tid for at det skal bli utslag på vår tilsigsstatistikk. Ett lite regnskyll vil tas opp i bakken, så per i dag ser vi ikke at prisen skal gå ned, sier han.

— Kan det bli ytterligere prisøkning på strømmen?

— Det er vanskelig å si, men vi tror ikke det, siden kullkraft og gasskraft i Tyskland er prisgivende. Denne mekanismen setter et tak på strømprisen i Norge.