Hvert eneste år dukker spørsmålet opp: — Hvor skal vi reise på ferie? Ofte blir svaret at vi drar til det aller største landet, det landet som kalles utlandet. Spørsmål nummer to er hvor vi skal reise fra; Værnes eller Gardermoen?

— Værnes er jo bare knappe to timer unna, så da velger vi vel det?

— Men Gardermoen gir jo så mange flere muligheter for reisemål!

— Ja, men det blir dyrere å ta fly fra Værnes til Gardermoen. Og tilbake. Og å kjøre bil til Gardermoen – og tilbake – er jo sååå langt.

Ja, er det så veldig langt til Gardermoen? Den type spørsmål fascinerer meg litt. For svaret er ikke bare enkelt. Du må sette det i perspektiv, sammenligne det med noe.

Det blir nesten som når barnebarnet spør om én time er lang tid. Svaret må inneholde noe mer enn bare ja eller nei.

— Ja, én time er lang tid hvis det er den tida du bruker på å løpe en 60-meter. Men én time er et ganske så normalt tidsforbruk for bussen fra Kyrksæterøra til Orkanger. Derimot er én time veldig kort tid hvis du snakker om hele livet til oldemor på 90.

Så, er det langt å kjøre til Gardermoen?

Tja … Hvis vi løfter dimensjonen enda litt, kan vi jo for eksempel fundere litt rundt byggverket Den kinesiske mur. Muren er omtrentlig 8850 kilometer lang. Det tilsvarer 17–18 turer tur/retur Kyrksæterøra-Gardermoen. Det er langt, det!

Det ville i hvert fall ha tilfredsstilt en som er ekstremt glad i å kjøre bil. Men er det nå egentlig så langt?

Forleden dag kom jeg over en grafikk på nett som viser størrelsen på jordkloden vår. Og den var veldig pedagogisk og godt forklart: Et fly med en fart på ca. 900 km/t vil bruke i underkant av to døgn på å kjøre én runde rundt jorda. Grafikken viste også størrelsen på de andre planetene og stjernene langt, langt der ute i rommet et sted. Skulle det samme flyet, med samme hastighet, ha kjørt rundt den aller største stjerna, ville det ha brukt – hold deg fast – ca. 1200 år. Ja, år! Et tips til neste utgave av «Minutt for minutt», såkalt sakte-TV, på NRK?

— Du, jeg tror vi kjører bil til Gardermoen, jeg. Det er faktisk ikke så langt likevel …

Det er helg og mulighet for å ligge utpå litt. Men idet sola står opp, hører jeg summinga. Den mollstemte og umiskjennelige dommedagslyden fra veps – eller kvaks, som vi sier på dialekt. Nei, ikke i dag igjen!

— Bestefar, er ti centimeter veldig langt?

— Nå skal du høre; ti centimeter tilsvarer åpningen på et vindu som er akkurat stor nok til at en veps sniker seg inn på soverommet ditt og irriterer vettet av deg grytidlig en lørdag morgen!

Det er viktig å ha perspektiv på avstander …