For fire år siden tok Bjørn Ivar Kvåle over gården på Øyum, men allerede nå kan han slå fast at årets avling blir den dårligste han har opplevd.

Sandjord

- Normalt har jeg presset mellom 600 og 700 grasballer på førsteslåtten. I år har jeg fått presset knapt 300. Jeg har aldri vært borti at det har vært så dårlig, sier Kvåle.

Kvåle er ekstra sårbar i og med at han driver jorda der det er mye sand.

Jorda er så tørr at den glir rett gjennom fingrene.

- Sandjorda er tynn, og holder dårlig på fuktigheten. Derfor blir dette området ekstra utsatt, sier han.

Sendes til slakt

Han produserer fôret til eget bruk. Totalt har han 150 storfe, nesten halvparten okser, og Kvåle ser allerede at han ikke vil ha nok fôr til å fø dyra sine over vinteren.

- Jeg har meldt på 30 okser til slakt som ikke er slaktemodne ennå. De er mellom åtte og tolv måneder gamle, og vanligvis sendes oksene et halvår senere. De vil bli hentet så fort slakteriet har mulighet til å ta imot dem.

Vissent gras

Kyrne har tidligere beitet utenfor fjøset, men nå er det ikke mat igjen. Bare vissent gras.

- De må derfor spise av det fôret de skulle hatt til vinteren. Det verste er at det tørre været fortsetter, og da blir det ingen annenslått. Tidligere har andreslåtten gitt mellom 300 og 400 baller. Slik det ser ut nå, må jeg se langt etter det. Blir det ikke bedre, må jeg levere alle oksene jeg har, sier Kvåle som har gått i gang med å høste kornet - slik at han kan bruke det som grovfôr til dyra.

- Er det et alternativ å kjøpe fôr?

- Jeg tror ikke det er å få kjøpt. Det var et dårlig fôrår i fjor også, så lagrene er tomme.

Fortvilt

- Hvordan opplever du som bonde å måtte sende fra deg dyra lenge før de er slakteklare?

- Det er ikke noe artig. Og så får det økonomiske ringvirkninger i mange år framover. Det er fortvilt å holde på når det er sånn. Jeg greier ikke å glede meg over godværet, og det hjelper ikke om det kommer ei skikkelig regnskur. Det må komme nedbør over flere dager, sier Kvåle som har måttet begynne å fôre dyra med det de skulle hatt i vinter.

- Veldig spesielt

Rådgiver hos Orkla landbruk, Ane Haugen Wexelsen, har fullt opp med å håndtere henvendelsene som kommer som følge av fôrkrisa.

- Det kommer inn stadig flere meldinger om avlingsskader på grunn av tørke. Allerede i forrige uke var det folk som begynte å slå kornet sitt for å få nok mat til krøttera. Dette er veldig spesielt. Jeg har aldri vært med på at det har vært sånn før. Og det samme sier de jeg snakker med; ingen kan komme på at det har vært slikt tidligere, sier Wexelsen.

Ta vare på halmen

Hun oppfordrer kornbønder til å ta vare på halmen, slik at den kan brukes til fôr.

- Det samme gjelder folk som har beiter tilgjengelig. By dem fram, slik at det ikke er beiter som blir stående ubrukt. Det er bare å ta kontakt med oss på Orkla landbruk, sier hun.

- Hvordan påvirker dette bøndenes mentale helse?

- Du skal ha nakke for å bære dette. De fleste har satset mye, og de har beregnet antall dyr ut fra det fôret de har beregnet å produsere. Så det er vanskelig, og det vil få følger over lang tid.