I mai gledet alle seg over det tørre, fine været. Nå, i midten av juli, er slettes ikke alle like glad for at det tørre, flotte sommerværet har fortsatt utover sommeren. Tørken over store deler av landet har ført til sterkt reduserte grasavlinger for bøndene, og det kan fort bli storkrise. Mange bønder i sørnorge opplever at de på grunn av tørken ikke vil få nok grovfor til storfe, sau og geiter til vinteren, og flere har allerede valgt å slakte ned store deler av buskapen på grunn av den forventede formangelen. Dette har igjen ført til at det hoper seg opp med kjøtt på fryselagrene til Nortura, og nylig nestemte myndighetene å heve tollsatsen på kjøttimport, som et grep for å få omsatt mer norsk kjøtt i butikkene.

Krisen er så prekær at melkeprodusenter har valgt å slå store kornavlinger og pakke i rundball som grovfor til kyrne. Dette gjøres som et desperat forsøk på å unngå nedslakting. Man kan således spørre hvorfor bøndene ikke bare slakter ned buskapen og øker antallet igjen når forsituasjonen normaliserer seg. Så enkelt er det imidlertid ikke. Det tar nemlig flere år å fore opp et produksjonsdyr, og det blir derfor svært kostnadskrevende å redusere budskapen for så å måtte bruke flere år på å bygge den opp igjen.

Det som gjør forkrisen ekstra utfordrende, er at den gjelder ikke bare Norge. Hele Europa rammes av varmebølgen. I andre år hvor vanskelig vær gir mangel på grovfor i Norge, reddes vi ofte ved at vi kan importere fra Sverige. I år har ikke svenskene noe å tilby, da også de lider under den samme tørken. Til en viss grad kan mangel på grovfor både til storfe og småfe kompenseres med å øke foringa med kraftfor. Men det er grenser for hvor mye kraftfor dyrene kan spise, pluss at kraftforet er dyrere enn grovforet. Dermed løser ikke det problemet.

Bønder i Norge står nå overfor to store utfordringer. Den ene er at det rett og slett ikke vil bli nok grovfor til vinteren, hvilket betyr at nedlskting må til. Den andre er at prisen på det grovforet som finnes, skyter i været. En rundball koster normalt mellom 300 og 400 kroner, og enkelte steder er det nå meldt om at rundballer selges for 1000 kroner stykket. Da blir det minustall for bonden som må kjøpe. Derfor må aktørene i landbruket nå vise ekstra grad av solidaritet, og ikke utnytte forkrisen og kreve blodpris for grovforet.