- Planen er å signere en avtale om utleie av arealer og lokaler i forbindelse med Nato-øvelsa innen fredag, opplyser Nils Arne Sletvold, teknisk sjef i Orkdal kommune.

Betydelig redusert

Den 15 januar ble Nato forelagt et tilbud fra Orkdal kommune som blant annet omfattet leie av store deler av Orklahallen. Tilbudet gikk på leie av bane 2 og bane 3, samt møterom, lokalene til ungdomsklubben og sanitærrom. Til sammen var det snakk om en leieperiode på 80 dager. Dette skulle Nato betale to millioner kroner for.

I tillegg fikk Nato tilbud om å leie kommunale utearealer under øvelsesperioden, som strekker seg fra 10 september til 29. november nå i høst, og totalt lød tilbudet fra Orkdal kommune på rundt tre millioner kroner. Når blir både omfanget av leieavtalen, og dermed også prisen, betydelig redusert.

Enhetsleder Nils Arne Sletvold opplyser at avtalen vil bli undertegnet i løpet av denne uka.

- Nato ønsker nå å leie ei spilleflate med tilgang til dusj og garderobe i til sammen sju-åtte dager fra 10. september. Dermed er det klart at idretten blir betydelig mindre berørt, da det opprinnelig var snakk om å leie store deler av Orklahallen i hele 80 døgn. Prisen på dette justerte leieforholdet er satt til 125 000 kroner, opplyser Sletvold.

Glattkjøringsbanen

I tillegg skal Nato leie et område på Grønøra Vast, et uteareal på til sammen 12 dekar. Kommunen har tatt på seg å klargjøre dette arealet for 30 000 kroner, mens leieinntektene vil beløpe seg til 40 000 kroner. Totalt vil altså inntektene bli på 70 000 kroner for dette området, og utleieperidoden vil strekke seg i to uker fra starten av november.

- Dette blir utfordrende

Det som imidlertid er helt nytt i forhandlingene med Nato, er leie av et areal på rundt 40 dekar ved den tidligere glattkjøringsbanen på Orkanger. Nato ønsker også å leie bygningsmassen på området, det vil si bygget som huset oppholdsrom og undervisningslokale ved glattkjøringsbanen. Kommunen har tatt på seg å klargjøre området etter leietakerens behov, og leieprisen for cirka to måneder fra siste uka i september er satt til 500 000 kroner.

Det betyr at det som opprinnelig så ut til å bli en leieavtale på i overkant av tre millioner kroner, nå er redusert til en avtale verdt 700 000 kroner.

- Det er klart at disse pengene hadde vært kjærkomne inn i kommunekassa. Men når det er sagt, så vil nok mange si at det er positivt at idretten nesten ikke vil bli berørt av leieavtalen, sier Sletvold.

Velferdstiltak

Etter hva ST har forstått vil Nato leie ei hallflate i Orklahallen i sju-åtte dager som et velferdstiltak for personell som skal delta i øvelsen. Området på Bårdshaug Vest skal brukes til å ta imot utstyr som kommer sjøveien, mens det vil bli etablert base for personell og utstyr i området ved den tidligere glattkjøringsbanen.

- Vi er enige om at vi skal signere en avtale rundt disse objektene denne uka. Det kan imidlertid dukke opp ønsker fra Nato på et senere tidspunkt om å leie av ytterligere areal, men det vil vi i så fall ta stilling til da, sier Sletvold.

Store troppestyrker

Som meldt tidligere så er Norge og Midt-Norge arena for årets gedigne NATO-øvelse, «Trident Juncture», som vil involvere troppestyrker på mellom 35 000 og 50 000 soldater. Øvelsen vil bli den største på norsk jord og i NATO noen sinne. Øvelsen gjennomføres hvert tredje år, og den forrige øvelsen ble gjennomført i Portugal, Spania og Italia. Årets øvelse skal foregå i Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Oppland og Hedmark, og planen er at hoveddelen av ilandføringa både av troppestyrker og materiell skal foregå i Midt-Norge. Og her er Orkanger og Orkanger havn pekt ut som et nøkkelområde.