Politiet mottok tirsdag formiddag 18. juli melding om at det var gjort skadeverk på en bil som stod parkert bak Elkjøp på Orkanger. Alle rutene på kjøretøyet var knust.

Melderen hevdet at han passerte bilen også dagen før, og da var den like hel. Med andre ord: Skadeverket var relativt ferskt.

Kjøretøyet hadde på det tidspunktet registreringsnummer. Politiet hadde dagen etter ennå ikke kommet i kontakt med bileieren.

Nå er bilskiltet vekk, bilen står der ennå, og glasskår ligger strødd rundt kjøretøyet.

Men: Like bak denne sølvgrå Peugeot stasjonsvogna står en enda mer herpet bil. Her er mer eller mindre alt rasert, og denne doningen bærer preg av å ha stått der lenge.

Og i en trekantformasjon i forhold til de to andre vrakene, står tre andre biler; to uten skilt og én med. Én av bilene står på en jekk og mangler ett forhjul.

Grusplassen bak Elkjøp er rett og slett i ferd med å bli en bilkirkegård.

- Det er ikke ønskelig med denne type "mottak" av biler der, sier Tor Kristian Haugan, lensmann ved Orkdal lensmannsdistrikt.

- Hva kan politiet gjøre?

- Først og fremst å oppfordre eierne av bilene om selv å ta ansvar for dem. Man kan ikke bare parkere et vrak og forlate det, sier Haugan.

Eieren av tomta kan selvsagt rekvirere bilbergingsbil og frakte kjøretøyene vekk, på eiers regning. Problemet er utfordringen med å finne eier, og ikke minst få dem til å ta ansvar for sine egne handlinger.

Bilbergingsselskapene vil naturlig nok ha oppgjøret sitt umiddelbart. De ønsker ikke å ta veien via et inkassobyrå.

- Det betyr ofte at tomteeier selv må ta regninga i første omgang, for deretter å gjøre et forsøk på å kreve inn pengene av bileier, sier lensmannen.

- Hvordan skal man finne eieren av bilene når skiltene er vekk?

- Da kan man gå på chassisnummeret på bilen. Politiet kan bistå med å finne eierne, svarer han.

Men hvem eier grusplassen bak Elkjøp? ST tok kontakt med Orkdal kommune for å få svar.

Det viser seg at tomta er delt i tre parseller, men med kun to eiere.

* En eldre dame på Orkanger eier en bit i østlig retning, mot Møbelringen sitt lagerlokale. Her står det parkert tre biler. Det er Hemne Orkladal Billag AS (HOB) som er fester av tomta, mens Nettbuss Trondheim er framfester av dem igjen.

* Selskapet BNE Orkanger AS, med en c/o-adresse i Oslo, eier begge de to andre parsellene i vest og nordlig ende av området.

- Hva har du å si til det som skjer der på grusplassen, Haugan?

- Det må for all del ikke bli ei sånn tomt, sier han.

PS! Vrakpant for bil på et godkjent mottak er fortsatt 3000 kroner.