Arbeidet med å bekjempe de enorme skogbrannene i Sverige har pågått i lang tid. Også brannmenn fra vårt nedslagsfelt har dratt over grensa for å hjelpe til.

- Vi ønsker å støtte opp. Dette kunne like gjerne skjedd i Norge. Neste gang kan det være svenskene som må hjelpe oss, sier Geir Atle Kvendset.

42-åringen fra Bolme i Rindal jobber til daglig ved rørbedriften Pipelife. I tillegg er han brannmann i hjemkommunen. Sammen med lærer og brannmann Per Egil Fiske (44) fra Surnadal, bruker Kvendset fire dager av sommerferien sin til å bekjempe flammer.

- Vi har begge ferie, men blir lønnet (i brannsystemet) for jobben vi gjør her i Sverige, ja, sier han.

Turen til nabolandet kom i stand etter direktoratet kontaktet alle 110-sentralene (brann) for å høre om norske brannmenn kunne bistå i slokkingsarbeidet. Årsak: Sverige er rammet av de verste skogbrannene siden 1950-tallet.

Kvendset og Fiske ville bidra, og i disse dagene er de underlagt Gauldal brannvesen.

- Vi kom ned hit til Sveg på mandag. Vi skal jobbe i fire dager, så er det vaktskifte og vi reiser hjem igjen på torsdag, forteller rindalingen.

- Hvor er Sveg?

- Det er sånn cirka mellom Østersund og Mora.

- Hva gjør dere der borte?

- Vi går nattevakter. Vi kjører rundt med en ATV (firhjuling) og kontrollerer etterslokking. Alt er i utgangspunktet slått ned her, det er ingen flammer. Men det hender det blusser opp igjen. Det er mye varmgang under torvene. Når vi oppdager sånt, melder vi fra til tankbiler som kommer og slokker, forklarer han.

- Er det hektiske vakter?

- Nei, det er ganske rolig. Vi kjører kontrollrunder i området, gjentar han.

- Skal dere tilbake på en ny vakt senere?

- Nei, jeg tror ikke det, svarer Kvendset.

- Hvordan er været nå?

- Det er kjempevarmt, rundt 30 grader på dagtid. I natt var det trolig tropenatt (minst 20 grader), forteller Kvendset, onsdag morgen før han og kameraten skal spise og deretter legge seg å sove.

Brannmannskaper fra en rekke land kjemper mot den største skogbrannen i Sverige i moderne tid.

Skogbrannen har rensket enorme områder. Foto: Geir Atle Kvendset