Etter å ha tapt 3-1 for Celtic i den første av to kamper i Champions League-kvalifiseringen, ble Rosenborgs stjernegalleri konfrontert med Nils Arne Eggens kritiske uttalelser, gitt i et eksklusivt intervju med avisa Sør-Trøndelag, tidligere denne uka.

– Han skal få lov til å mene det han vil, men han skal ikke få lov til å ta meg på antall meter jeg løper i en kamp. Det kan de fysiske trenerne legge fram bevis på ikke stemmer. Det er ikke der det skorter på, sier Helland til VG.

– Lenge siden han var involvert

Rosenborg tok ledelsen 1-0, før Celtic snudde kampen, og vant fullt fortjent. Helland ble byttet ut etter 72 minutter.

– Jeg har kanskje prestert jevnere før, men antall meter jeg løper i en kamp kan jeg ikke arresteres på. Det nekter jeg å godta, sier hemnværingen.

I kritikken peker Eggen på Helland og Bendtner som to spillere som ikke jobber godt nok defensivt.

– Ta Pål (André Helland) og Nicklas (Bendtner). For å si det rett ut; når vi har dem på banen, så spiller vi jo med ni mann. Når Pål mister ballen nå, og det gjør han ofte, så tar han en «æresrunde» for å slippe å bruke krefter, før han kommer luntende etter. Som balltaper er man den nærmeste førsteforsvareren, og det er defensiv regel nummer 1; å forsøke å vinne igjen ballen med én gang, sa Eggen til ST.

– Det er moderne fotball nå, og det er lenge siden han var involvert som fotballtrener. Det er en mann man skal ha respekt for i Rosenborg, men tidene skifter seg og nå har vi andre som har kontroll på det som skal skje i klubben, sier Bendtner til VG, når han blir konfrontert med kritikken.

Tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen mener at dagens Rosenborg underpresterer.

– Bør ta kritikken på alvor

I det eksklusive intervjuet med ST bekrefter Eggen at han, som samtalepartner, var på kollisjonskurs med den sparkede trenerduoen, Erik Hoftun og Kåre Ingebrigtsen, på områder som treningskvalitet og angrepsfilosofi. Eggen presiserer at han helst skulle sett at Hoftun og Ingebrigtsen fikk fornyet tillit av Rosenborg-styret.

Jeg tror den holdningen Helland og Bendtner signaliserer er lite konstruktiv hvis målet er å utvikle dagens Rosenborg-tropp maksimalt. Eggen vil med sin fotballkunnskap være en ressurs så lenge han lever, skriver Løfaldli i en kommentar, torsdag.

– Hvorfor agerer Rosenborg slik? Hvorfor forsøker ikke Helland, som langt ifra har hatt noen optimal sesong, å ta Nils Arne Eggen skikkelig på alvor og finne ut hva han mener? Hvorfor viser han til antall meter som blir løpt i en kamp når Eggen peker på førsteforsvarerjobben?

Birger Løfaldli er sportskommentator i Adresseavisen.

Minimumskrav

Løfaldli mener Helland - og Rosenborg - bør ta Eggens kritikk på alvor.

– Jeg er helt overbevist om at også Bendtner kan plukke opp noe som gjør ham noen promiller bedre hvis han lytter til Eggen. Da handler det om å være villig til å lytte til kritikk og plukke ut det som kan være nyttig.

– Å lytte og vise ydmykhet når landsdelens fremste kapasitet på fotball gir lyd fra seg, selv om han av og til setter ting helt på spissen, bør være et minimumskrav, mener kommentatoren.

Om én uke møtes lagene på nytt, på Lerkendal. Der må Rosenborg vinne 2-0 eller med tre mål eller mer, for å avansere til tredje kvalifiseringsrunde i Champions League. Der vil motstanderen i så fall være det greske laget AEK Athen. Skulle Rosenborg derimot ikke greie å slå Celtic sammenlagt, vil trønderne møte irske Cork i tredje kvalifiseringsrunde av Europa League.

Etterlyser mer åpenhet

Avisa Sør-Trøndelags redaktør, Anders Aasegg Morken, mener at styreleder Ivar Koteng og resten av styret i Rosenborg har mye å lære av Eggen.

– De har gjort seg selv en bjørnetjeneste ved å ikke kommunisere slik at folk forstår. Med mer åpenhet og mindre munnkurvfaktor, hadde man unngått mye spekulasjoner og polarisering, skriver redaktøren på lederplass.