Meldal

2015 og 2016 ble to tunge år for elektronikkbedriften Simpro AS, som har tilhold på Løkken i Meldal. Men 2017-tallene viser en fantastisk snuoperasjon.

Kort oppsummert: Omsetninga økte med 11,76 prosent, egenkapitalen med 34 prosent og resultatet med 261 prosent!

Solid morselskap

Morselskapet Simpro Holding, som eier Simpro AS på Løkken og Noca i Trondheim, kan også se tilbake på et godt 2017. Omsetninga økte med 22 prosent og resultatet med 483 prosent.

Simpro kjøpte Noca i 2014, og begge bedriftene driver innenfor elektronikkbransjen. Mens Simpro As har 47 ansatte, er det 43 som jobber hos Noca i Trondheim.

Oljenedtur

Daglig leder hos Simpro AS, Erik Dragset, er glad for den gode utviklinga, og for at Simpro nå har sitt beste resultat noensinne.

- Vi har tradisjonelt hatt en stor andel med oljerelaterte kunder, spesielt på Løkken. Vi merket det derfor veldig godt da det gikk dårlig i oljebransjen i 2015 og 2016.

Nå går det atskillig bedre i oljenæringa, og samtidig har Simpro gjort endringer i kundegruppa si.

Endret portefølje

- Vi har endret litt i kundeporteføljen som følge av at noen kunder falt helt bort. Vi måtte derfor finne andre. Mens 70 prosent av virksomheten på Løkken var oljerelatert, og kanskje 30 prosent hos Noca i Trondheim, er tilsvarende tall i dag henholdsvis 40 og 20 prosent. Vi har en sunnere fordeling, og er ikke så avhengig av oljenæringa som vi var tidligere, sier Dragset som også har økt bemanninga på Løkken.

- Vi var 43 ansatte ved inngangen til 2018, i dag er vi 47 som arbeider her, sier han.

Gode tall

Her er en titt på de gode tallene for Simpro AS, med 2016-tallene i parentes:

  • Omsetning: 91 millioner (81 mill.)

  • Resultat: 4,4 millioner (-2,7 mill.)

  • Egenkapital: 11 millioner (8,2 mill.)

Det er ikke betalt ut utbytte siden 20154. På Simpro Holdings eierside finner vi Salvesen & Thams Invest med 49,5 prosent og Midvest AS med 35 prosent som de to største aksjonærene.

Mangler råstoff

- Vi er fornøyd med tallene i fjor, og håper på enda bedre regnskapstall i år. Men nytt av året er et generelt problem i bransjen; det er for dårlig råstofftilgang. Det lages for få komponenter. En hovedårsak til det er det økte forbruket av elektronikk i biler, sier Dragset.

Han legger til at Simpro jobber mot en mer utstrakt automatisering.

- Det vil gjøre oss mindre sårbare ved endringer som vi vet vil komme.

Eventyr

Simpro er intet mindre enn et teknologieventyr. Simpros historie er historien om en bedrift på Løkken som ble blant de ypperste innen sitt felt.

Siden oppstarten i 1980 har Simpro produsert komponenter til alt fra køfribrikker og system for å posisjonsbestemme båter, til kretskort i den første norske satellitten som er skutt opp i verdensrommet.

Jagerflyaktuell

De kunne også ha blitt leverandør til elektronikk da Norge skulle velge F16s arvtaker. I november 2008 signerte nemlig Simpro og Saab en intensjonsavtale om at løkkenbedriften skulle levere kretskort til det som lå an til å kunne bli F16s etterfølger, Saab Jas Gripen.

Den norske regjeringa valgte imidlertid å kjøpe amerikanske jagerfly.

Simpro ble bygd på tuftene til Simonsen elektro, som var en pionér innen produksjon av mobiltelefoner. De laget i sin tid det som ble omtalt som verdens minste mobil, en søt liten sak på sju kilo...

Satellitter og geiter

- I dag produserer vi elektronikk for profesjonelle miljøer, alt fra romfartsteknologi til elektronikk på havets bunn. Det er med andre ord et veldig stort marked, sier Dragset.

Den siste artikkelen ST skrev om Simpro, forteller alt om hvor allsidige de er. For i tillegg til å produsere undervannsteknologi og bestanddeler for satellitter i verdensrommet, er de også sentrale innenfor ei nyvinning som skal holde styr på geiter.

Priser skolen

Men for å kunne lykkes i et knalltøft marked, er Simpro avhengig av å få fagarbeidere med god kompetanse.

- Vi henter fagarbeiderne innen elektronikk fra Meldal videregående skole. Derfra tar vi lærlinger hvert år, så vi har et veldig godt samarbeid med den lokale skolen, sier Simpro-sjefen.

Simpro er i verdensklasse på sitt område, og lager komponenter til alt fra satellitter til indersjøiske installasjoner. Foto: Ingrid S. Hultgreen