Paraplyfaktoren var skyhøy da Rennebumartnan ble sparket i gang fredag formiddag. Men regnværet greide ikke å skremme folk fra å komme til martnan som regnes for å være en av de viktigste arenaer for salg og presentasjon av håndverk.

Hyllkaku for korpset

Det er en stor allsidighet som preger Rennebumartnan, og her er det noe spennende å finne for alle – uavhengig av kjønn og alder. Først og fremst er Rennebumartnan kjent for sin høye kvalitet, her finner man verken sukkerspinn eller heliumballonger blant de om lag 140 utstillerne.

Hyllkaku, derimot, kan man få kjøpt.

— Vi selger hyllkaku til inntekt for korpset vårt, Rennebu skolekorps. Det var ikke så mange kunder i starten, men nå har vi fått solgt en del. Det er bare artig å få inn penger til korpset vårt, sier fire smilende jenter, Iris Sæter Stavnesli, Ragnhild Storliaune, Jenny Sæter Stavneli og Ingelin Storli Aune.

Geriljabroderi

Rampestreker er temaet for årets utstilling. Midt blant utstillingsbodene som viste fram håndverk av høy klasse, fant vi en dresskledd kar sittende på en krakk og brodere.

Rolf Martin Nygård er en av mange som har gitt seg i kast med det som har fått navnet geriljabroderi, der det ferdige produktet består av mer eller mindre obskøne tekster – der bokstavene er brodert.

Håndverksblasfemi

— Dette må vel være nærmest blasfemisk – midt blant alle dem som stiller ut håndverksprodukter av skyhøy kvalitet?

— Ja, det kan du si. Det startet for tre år siden. Da fikk jeg en «broderipakke» fra kona mi. Det var ment som en tullegave, men det ble til at jeg broderte ferdig puta. Og etter ett års pause fra broderinga, startet jeg opp igjen med geriljabroderi.

Broderiene hans har tekster som «Det finnes to hestkuker her, og du er begge to», «Klamydia nå igjen» og «Ha dæ vækk, dett spøkels!»

— Mye rart

— Her var det mye rart, sier tre unge jenter som står og kikker opp mot veggen der Nygårds broderier henger. De har sett seg ut ett som de har lyst på – et som handler om å legge bort Snapchat.

— Jeg har lyst til å kjøpe det til søstera mi, sier Sofie Somma som har med seg Eline Bjerkås Tøndel og Ida Sofie Withbro på martna.

Knivkunst

Knivklubben Trønderkniv er den nest største knivklubben i landet, og flere av medlemmene stilte på Rennebumartnan for å vise fram hobbyen sin. For noen er dette blitt levebrød. Det gjelder for Susanne Staaf og samboeren Frode Wahlgren, som hadde med seg et lite utvalg av arbeidet sitt.

Susanne graverer på alt fra våpen til kniver, mens Frode er nordisk mester i å lage kniver, og det var stor interesse for parets arbeid.

Emmas kamp

Årets martna ble åpnet av tolv år gamle Emma Aasbakk Engen – jenta som selv har fått erfare hvor viktig sykehusklovnene er for barn som ligger på sykehus.

Da hun hørte at tilbudet med sykehusklovnene ville ta slutt på grunn av pengemangel, startet hun en innsamlingsaksjon. Hun har allerede samlet inn 170 000 kroner ved å selge klovnebilder hun selv har malt. På martnan har hun sin egen bod, der hun selger bilder, handlenett, kopper og kort med klovnemotiv.

Julegavetips

Da ST var innom boden, var Emma i Mjuklia til lunsj, mens venninna Ine Nordbø passet «butikken».

— Det er solgt en del allerede, forteller hun.

Emma vil være på plass alle dagene under martnan, og er man av dem som sliter med å finne vettuge julegaver til slekt og venner, kan en tur innom Emmas bod være et tips. Målet hennes er nemlig å få inn over 200 000, slik at sykehusklovnene fortsatt kan glede barna.