Om det var regnværet som skremte folk fra Rennebumartnan er usikkert, men det frister ikke å dra på martna som åpner med ei sammenhengende regnskur og 40 mm med nedbør.

Lavest siden 1993

10 100 mennesker besøkte årets Rennebumartna. Det er det laveste besøkstallet siden 1993.

- Vi fikk oss en i ansiktet på fredag på grunn av et forrykende regnvær, sier Kenneth Teigen som har ledet Rennebumartnan siden 1997.

Sviktende besøk

Det kan være mange grunner til sviktende besøkstall, men Teigen er ikke redd for å peke ut regnværet på åpningsdagen som en stor årsak. I fjor var det 4000 på åpningsdagen, mens det i år var kun 2700 på selve åpninga som pleier å lokke mye folk.

- Vi velger å snu det positivt, og er glade for at det kom så mange på en dag med så mye regn, sier Teigen som registrerer at besøkstallet på martnan har vært stadig synkende.

Stor konkurranse

- Mange mener kanskje at det de opplever år etter år på martnan, er for likt, men vi har tross alt holdt på i 33 år, sier Teigen og viser til den stadig økende konkurransen med festivaler, konserter og spel som arrangeres rundt om i Trøndelag.

I år var konkurransen denne helga i august svært stor med blant annet konserter av både Terje Tysland og Åge.

- Vi konkurrerer om folks oppmerksomhet, pengebok og tid, sier Teigen som i bunn og grunn sier seg fornøyd med besøk på 4 300 på lørdag og 3 100 på søndag.

- Sammenlignet med Jakt- og fiskedagene på Elverum hvor de måtte evakuere 15 000 mennesker på grunn av regn og vind, var vi heldige, sier den evige optimist Teigen.

Ordfører Ola Øie og martnasgeneral Kenneth Teigen lot seg utfordre av Inga Dalsegg til å delta på kurs i akttegning.

Splitter naken

For når alt kommer til alt, var det mye å glede seg over på martnan, ikke minst når det gjelder tilbakemeldinger fra dem som sto på stand.

- Blant dem som sto ute i boder på fredag, ble mye galgenhumor, og noen sier at de solgte like mye til tross for regnet. Det skyldes trolig at folk som trosser været, har bestemt seg for å handle og kommer på åpningsdagen når utvalget er størst.

Årets tema, Rampestreker, hadde også inspirert utstillerne. Blant annet var akttegningskurset til Inga Dalsegg svært populært. Ikke minst da en tøffing fra Stjørdal tok av seg all klærne og la seg på hovedscenen splitter naken som aktmodell.

- Inga var absolutt et friskt pust for martnan, medgir Teigen som også til neste år ønsker seg et tema med mye energi og smell i seg.

Flytter helg

Men selvsagt tar han som leder dette med publikumsnedgangen på alvor, og ser at de har en viktig jobb å gjøre når det gjelder salg og markedsføring og ikke i minst i forhold til yngre målgrupper.

- Vi må prøve alt vi kan for å snu trenden. Neste år flytter vi martnan ut ei uke slik at den blir mellom 16. – 18. august. Da kolliderer det ikke med lokale arrangement som Sykkelenern, konserter med Terje Tysland, Åge, jakt- og fiskedagene på Elverum, Steinkjermartnan og andre store konserter i Trondheim. Det gir oss også ei hel uke mellom oss og Olavsfestdagene/matfestivalen, sier Teigen som er strålende fornøyd med å ha nådd målet med å hjelpe Emma med innsamlingsaksjonen til Sykehusklovnene.

- Det var samlet inn 170 000 kroner før martnan begynte. Målet var 200 000 kroner, og det har vi greid med glans, sier Kenneth Teigen som går noen uker i møte med streng evaluering der alle steiner må snus og vendes.