Tilstrømmingen av publikum var nokså avventende utover formiddagen på selve «martnasområdet» rundt Løkken stasjon og mot Coop-bygget. Folk satt nok litt på gjerdet og ventet på at værmeldingene skulle slå til – det var lovet lettere vær utover dagen. Så skjedde det motsatte, og folk benyttet seg av tilbud på butikkene, togturer, museums- og kafébesøk for å komme litt unna vær og vind. Mange boder solgte også mat og kaffe, og disse fikk nok i perioder bedre besøk enn de som ikke kunne by på tak over hodet. Hoppeslott og vannballer var imidlertid veldig populært gjennom hele dagen, og mange sukkerspinn-pinner var å se.

Bergmannsdagen er et tradisjonsrikt arrangement som byr på samarbeide mellom næringsliv, lag og foreninger og offentlige institusjoner, og arrangementet har nå funnet en form og et format som fungerer godt.

— Godt besøk på Orkla Industrimuseum

Selve Bergmannsdagen startet imidlertid langt tidligere. Allerede klokka 10 gikk det første røvertoget til Svorkmo. I løpet av dagen gikk det fire røvertog, og her ble det solgt mer enn 600 billetter. På rutetogene var det færre passasjerer. Røvertogene er et samarbeid mellom Thamshavnbanen og Bergmannsteateret. Røvere tar seg inn i vognene og gjør togturen spennende og kanskje litt småskummel for de reisende.

— Også i toghallen og den faste utstillingen var det mye folk, og da den nye utstillingen om Løkkens idrettshistorie ble åpnet, var det helt fullt, rapporterer museumsdirektør Torbjørn Lefstad.

Man får ta det været man får

Aller heftigst ble regnet akkurat da hundrevis av mennesker overvar festivitasen rundt avdukingen av «Jan Egil på sokkel». Stinn brakke er et underlig begrep å bruke om et utendørs arrangement, men det var den følelsen man hadde da spenningen bygde seg opp mot den store avdukingen av statuen midt i hjertet av Løkken. Folk strømmet til og samlet seg rundt sperringene for å få med seg alt – mens regnet øste ned.