Skaun

Hvis du har kjørt gammelveien mot Buvika i det siste, kan du ikke ha unngått å ha sett kuriositeten som ligger i strandkanten. Like før man kommer til Buvika sentrum, kjører man nemlig forbi en koselig, liten husbåt som ligger og dupper på sjøen når det er flo. Ifølge Unni Tungen, som eier husbåten, er det mange som pleier å stoppe opp og ta bilder av den når de kjører forbi.

Når det er flo ligger husbåten å dupper i fjæra i Buvika.

Drømmen om husbåt glapp nesten

Unni Tungen og mannen hennes Peter Kjellstrøm kjøpte husbåten i juli 2011. Det var to brødre fra Rissa som hadde bygd hver sin husbåt, som de kalte «Øya» og «Naboøya». Først kom «Naboøya» ut for salg, og det var egentlig den ekteparet hadde tenkt å kjøpe. Men dagen de skulle dra for å se på den, smalt det i Oslo:

— Rett før vi skulle til å dra ringte datteren vår og fortalte at hun hadde vært ved Rådhuset, men at det gikk bra med henne. Da ble tanken på å kjøpe husbåt veldig fjern.

De la drømmen om husbåt på hylla for litt, og bestemte seg for å vente og se om «Øya» ville komme ut for salg en gang. Lite visste de om at «Øya» skulle bli lagt ut for salg ganske fort etter at «Naboøya» var solgt, og da var de ikke i tvil, dette var båten for dem:

— Det var egentlig bare bra at vi ikke kjøpte den første, for denne husbåten er perfekt. Den er mer båt enn hytte, så det er enklere å kjøre rundt med den. Likevel er det god plass til oss to, og vi har plass til alt det vi har behov for å ha.

Når døra er åpen, kan man sitte i sofaen og se på vannet.

Alt det de trenger

Husbåten rommer et oppholdsrom med stue og kjøkken, et lite bad med toalett og vaskefat, og en hems med plass til to. Det meste av utstyr går på gass eller batteri, for det var først i år at det ble lagt inn strøm. Unni forteller at hun synes det har vært ekstra koselig ikke å ha strøm:

— Om sommeren har vi tilbrakt det meste av dagene ute på verandaen, og om høsten når det har blitt mørkere har vi tent masse stearinlys og bare kost oss.

Hvis de kjørte seg en tur, ankret de opp der de synes det var finest, og så badet og spiste lunsj der:

— Noe av det beste med å ha husbåt er at man har med seg alt man har uansett hvor man kjører. Vi trenger aldri å tenke på at vi må komme oss hjem for å lage mat eller andre ting, alt vi trenger er med oss der vi er.

Fra Storvatnet til Buvika

De har hatt den stående på Storvatnet i Rissa siden de kjøpte den, og har ikke hatt behov for å flytte den derfra:

— Vi lurte litt på om vi skulle flytte den over til en annen bit av vannet, men det er regulert så da hadde vi hatt begrensninger. Dessuten hadde vi det veldig godt der vi lå, og vi hadde veldig godt kjennskap til naboene.

Her har Unni og ektemannen ankret opp på en av yndlingsplassene sine på Storvatnet.

Men nå er husbåten flyttet, og grunnen til at den nå har blitt flyttet til Buvika, er at den nå skal selges. Det ble rett og slett ikke nok tid til å bruke den så mye som ekteparet ønsket. De hadde bare tid til å bruken den i helgene, da store deler av ferien ble brukt i Sverige. Og i tillegg har de kjøpt drømmehuset i Buvika, og det er der Unni helst vil være:

— Dette har vært drømmehuset mitt siden jeg var lita, og nå som jeg endelig eier det, vil jeg helst ikke dra herfra. Dette er mitt paradis.

Idyll

Likevel vil alltid Øya ha en stor plass i Unnis hjerte, og hun vil tenke tilbake på tiden på Øya med glede:

— Når vi våkner om morgenen kan vi se rett ut på vannet mens vi kjenner at husbåten ligger og dupper. Når vi omsider står opp starter vi dagen med en kaffekopp i sola, før vi enten går oss en liten tur eller kjører en tur med båten.

Når Unni beskriver sommerdagene på husbåten, kan man ikke unngå å se for seg idyll. Hun forteller om vannliljer som omringer båten og lange sommerkvelder med sol og varme:

— På kveldene pleier vi å fyre på bålpannen og grille. Vi griller ofte ørret som vi har fisket selv, mens vi koser oss med en flaske vin. Når middagen er spist, kan vi bli sittende i timevis og bare snakke sammen. Hvis jeg skal beskrive husbåten med et ord, så må det være romantisk. For det er rett og slett romantisk å være her med mannen sin. Vi har verken TV eller internett her, så her tar vi fri fra alt og bare koser oss.

odavaage@hotmail.com