Meldal

En mann i 40-åra bosatt i Meldal kommune, er i Sør-Trøndelag tingrett dømt til samfunnsstraff for svindel. Sakens bakgrunn er at han tidlig i 2016 mottok både dagpenger fra Nav og arbeidsgiver.

Betalte tilbake alt

Mannen har på de elektroniske meldekortene til Nav unnlatt å opplyse om at han var i arbeid og mottok lønn i vel tre måneder. Dermed har han fått utbetalt vel 87 000 kroner for mye. Som følge av dette, er han også dømt for falsk forklaring.

Mannen har i retten avgitt en uforbeholden tilståelse, og han samtykket i at saken ble avgjort ved tilståelsesdom. Dette er en formildende omstendighet i saken. Det samme er det faktum at han har tilbakebetalt hele beløpet han har fått utbetalt for mye, inklusive renter. Det bemerkes også at saken har blitt noe gammel, noe siktede ikke kan lastes for.

I skjerpende retning anfører retten at trygdesystemet er basert på tillit, og at trygdemisbruk er et stort samfunnsproblem.

Slapp fengsel

Rettspraksis tilsier at grensen for ubetinget fengsel for denne type straffbare forhold tilsvarer folketrygdens grunnbeløp. På det tidspunktet denne saken ble avdekt, var dette beløpet ca. 5000 kroner høyere enn «bedragerisummen». Derfor er han idømt 35 timers samfunnsstraff, med en gjennomføringstid på 120 dager.

Mannen vedtok dommen på stedet.