Sildball er rindalingenes «nasjonalrett».

— Oppskrifta på sildball varierer nok fra kjerring til kjerring, og fra gard til gard. De fleste lager vel også sildballrøra uten oppskrift, og tar litt på slump, sier Anne Skjølsvold fra Rindal.

Hun er en av mange rindalinger som er glad i retten sildball. Bygda har sin egen sildballfestival, og ved siste festival ble det rapportert om hele 455 solgte porsjoner!

Skjølsvold har etter prøving og feiling funnet sin egen yndlingsoppskrift.

— Da jeg for noen år siden skulle prøve å lage meg ei oppskrift slik jeg liker ballen, ble det slik:

1 kilo potet

4 halve sildefileter

1 stor løk

Omtrent 5 dl byggmjøl

(Noe av byggmjølet kan erstattes med hvetemjøl)

Rensk poteter og løk del opp i biter. Bruker du nypoteter kan du godt bruke potetene med skallet på når de først er godt vaska. Klipp opp sildefiletene i biter. Kjør alt i foodprosessor, (eller mal på kjøttkvern) ikke for lenge, massen kan godt være litt grov. Bland inn mjølet. Kok opp vatn med litt salt. Form ballene i handa med ei stor spiseskje og legg dem ned i kokende vatn. Ballene skal være så faste at de holder fasongen i kjelen, med ikke for harde. Kok 15 min. Legg så hele, renska poteter og kålrotbiter ned i kjelen og kok videre ½ time.

Server sildballen med potet, kålrot og sprøsteikt flesk.

Steikt sildball

— Når du først lager sildball, er det lurt å lage så mye at det blir steikt sildball til middag neste dag. Sildball og poteter skjæres i skiver og steikes i panna til det får ei brun skorpe, sammen med rester av flesket fra dagen før. Mange synes steikt sildball er bedre enn fersk, sier Skjølsvold.