Hemne

— Jeg er nok ikke den store brukeren som sitter med de tyngste jobbene på nett, men jeg merker jo at det går raskere nå.

Det sier Gudrun Haugen, bosatt – nettopp i Haugen boligfelt – på Kyrksæterøra. Sist torsdag ble hun første bruker i boligfeltet som ble påkoblet Sodvins superraske fiberløsning.

Men det handler kanskje ikke mest om fart, i hvert fall for Gudrun Haugen sin del. Ett sekund til eller fra spiller ingen stor rolle for dama som har vært pensjonist i snart et år.

— Jeg ser vel mest fram til at jeg ikke lenger kommer til å oppleve at nettet faller ut, slik det har vært en tendens til tidligere, sier hun.

Faser ut coax

Daglig leder Jostein Folgerø i Sodvin Energi og Fiber (tidligere Hemnenett), forteller at Gudrun Haugen ble den første av i alt 130 potensielle kunder i Haugen boligfelt.

— Så langt har 90 kunder undertegnet kontrakt på å få lagt inn fiber, sier Folgerø.

Løsningen har tvunget seg fram.

— Vi har opplevd flere brudd på med de tidligere coaxkablene. De er utsatt for mye bevegelse og stor slitasje i bakken. Det ble kostbart, og det innebar mye «prakk». Vi kommer til å fase helt ut coax i løpet av seks til tolv måneder, sier Folgerø.

— Vil reduserte kostnader for Sodvin komme kundene til gode?

— Vi snakker nok heller om mindre økninger i kostnadene i tida framover.

Påkobling av fiber koster for øvrig i underkant av 6000 kroner.

Gunstig ved hussalg

Ifølge Folgerø er det ikke bare Sodvin som vil merke en forbedring med færre «blålysoppdrag» når alarmen går etter en kabelbrudd.

— Kunden vil få en bedre opplevelse av å bruke nettet hjemme. Med fiber har du eksempelvis lik hastighet inn og ut, og kapasiteten er så god at bestemor og bestefar kan se sin film på Netflix, samtidig som fem barnebarn gjør det på hver sin iPad. Du bestemmer kapasiteten etter behov. Tidligere skulle det ikke så mye til før du opplevde dårligere mottakerforhold dersom to i stedet for én bruker benyttet nettet samtidig, sier han.

Sodvin har også erfart at installasjon av fiber er gunstig med tanke på verdien på boligen.

— Vi har abonnenter som kun har installert fiber, uten å tegne abonnement. Dette gjør de med tanke på framtidig salg av boligen. Unge huskjøpere velger fort vekk en bolig som ikke har fiber. Gode internettløsninger er blitt en like viktig infrastruktur i folks hjem som strøm, vann og avløp, sier han.

Mer i Snillfjord

Haugen boligfelt er altså først ute med å få fiber i sentrum av Kyrksæterøra, men var langt ifra helt først.

— Vi har hatt en distriktsvennlig utbygging, og tatt områder med eldre og dårlige nettløsninger først. Dette gjelder både i Hemne og Snillfjord, forteller han.

— Hvordan ser videre framdriftsplan ut?

— Vi er i startgropa både på Hemnskjela og på Venn i Snillfjord. Når det gjelder videre utbygging på Kyrksæterøra, har vi ikke lagt noen detaljert plan for videre utbygging. Men siden coax etter hvert skal fases helt ut, vil alle etter hvert få muligheten til å skaffe seg fiber, sier Jostein Folgerø.

Jostein Folgerø, daglig leder i Sodvin Energi og Fiber, har bygd ut fiber flere steder i distriktene før Kyrksæterøra sentrum. Foto: John M. Myrhaug