Det er NRK som kan melde om at Inge Haukviks store Prøysen-samling, den største i privat eie i Norge, nå blir solgt til Selbu. Der får den plass på Norsk radio- og fjernsynsmuseum. Samlinga står i dag utstilt på Snefugl gård i Buvika.

Hauvik hadde bestemt seg for å selge livsverket sitt, og tilbudet gikk først til Prøysenhuset i Ringsaker. Inge Haukvik tok kontakt dit i februar, og fikk tilbakemelding om at Prøysen-samlinga var av interesse. Men deretter ble det stille.

- Jeg purret i april, men etter det har jeg verken hørt eller sett noe til Prøysenhuset. Derfor ble det ikke noe av dette, dessverre, og det må jeg jo bare ta til etterretning, sier børsværingen til NRK.

Rette element

Dermed blir det museet i Selbu som nå får nyte godt av den unike samlinga, som blant annet består av alle Prøysens innspillinger på alle musikkformater, alle hans bøker i førsteutgave, studentrevyer, notehefter, brev, puslespill, filmer, og gjenstander knyttet til Prøysen. Museet har mellom 8000 og 10 000 besøkende hver sommer.

- Nå kommer samlinga hjem etter min mening, sier direktør på Norsk radio- og fjernsynsmuseum i Selbu, Jan Erik Steen.

Det er dagens eier helt enig i.

– Nå får vi satt Prøysen på et sted der han blir satt i sammenheng med hans nære tilknytning til NRK, spesielt radio, og hans store innsats der, sier Inge Haukvik til statskanalen. Prisen holder kjøper og selger hemmelig.

Somlet

Prøysenhusets kunstneriske leder, Hogne Moe, tar ansvar for tregheten, og sier til NRK at han aldri rakk seg opp til Trøndelag i vår.

Prøysensamler Inge Haukvik selger den unike samlinga si. Foto: Marte Mona