Det siste året har ST publisert en rekke artikler om uvettig og farlig mopedkjøring i Hemne. Ungdommene som bedriver denne aktiviteten, blir av mange omtalt som «mopedmafiaen», noe som langt på vei bekrefter at mange opplever denne aktiviteten som plagsom.

I fjor tok privatpersoner i sentrum av Kyrksæterøra initiataiv til å møte politiet, etter å ha fått nok av mopedstøy og sjikanerende atferd fra ungdommene. Møtet avfødte en del tiltak. Blant annet fikk politiet foreldrene på banen, og resultatet ble at det roet seg en stund. Men i vår og sommer har problemet eskalert igjen. Og det oppleves som et stort problem, da det ikke bare handler om støy og bråk fra mopekjøringa, men også om skremmende atferd - atferd som kan mistenkes å være rene hevnaksjoner på at folk sier i fra om at dette ikke er greit. I vår opplevde en kar fra Vinjeøra å få besøk av flere mopedister på sin egen bopel. Det skjedde etter at mannen hadde sagt ifra hva han mente til en av mopedkjørerne under et besøk på Kyrksæterøra. I etterkant valgte altså en gjeng mopedkjørere å kjøre fire mil for å «plage» mannen, som ikke kunne tolke dette som noe annet enn en hevnaksjon.

Nylig kunne familiefar fra Kyrksæterøra fortelle om lignende oppførsel. Mannens datter filmet gjengen under en biltur på Kyrksæterøra i sommer. I ettrkant ble familien oppsøkt på sin egen eiendom med råkjøring og skremmende atferd. Mannens datter tør knapt være ute alene etter det som skjedde, av frykt for represalier. En kvinne i samme nabolag opplyser til ST at hun har opplevd mye av det samme. Hun forteller at de har vært nesten oppe på verandaen hennes med mopedene, og at dattera på ni er blitt livredd for lyden av mopeder. De fleste som har vært i kontakt med ST om saken, opplyser at de savner en skikkelig reaksjon fra politiet. De forteller at de har kontaktet politiet, men at de har fått følelsen av ikke å ha blitt hørt eller tatt på alvor.

signaliserer politiet imidlertid at det skal reageres. Politioverbetjent i Hemne, Anette Ertvåg, sier til ST at de skal komme problemet til livs. Og det er veldig bra, men det forutsetter at politiet har ressurser og prioriterer å komme seg ut på veiene når aktiviteten foregår. Samtidig er det viktig å tenke på at denne aktiviteten fra ungdommene er et uttrykk for noe. Derfor er det helt nødvendig at politiet, skole, politikere, foreldre og ikke minst ungdommene selv kommer i dialog med hverandre og får på bordet hva dette er uttrykk for. Finner man svare på det, samtidig som at det ikke skal være tvil om at det vil bli sanksjonert kraftig om aktiviteten ikke avsluttes, så er det håp om andre og bedre tilstander.

Foto: Silje Asbjørnsen