Tidligere i sommer gikk orkdalsordfører Oddbjørn Bang ut i ST og tok til orde for at det må bygges ei ny bilbru over Orkla. Bang foreslo at dagens Forve bru blir forbeholdt gående og syklende.

Fikk støtte

Bang har fått støtte av Senterpartiets Gunn Iversen Stokke og Høyres Jan Grønningen og Henrik G. Kierulf, som i august tok opp saken i fylkesutvalget.

Torsdag skal fellesnemnda for Orkland møtes på Orkdal rådhus, og det er ventet at det vil komme en krystallklar uttalelse der man ber om at det utredes ei ny bilbru i nærheten av Forve bru, og at dagens bru omgjøres til bru for myke trafikanter.

Rammet næringslivet

I 2017 var brua stengt i flere måneder som følge av oppgradering, noe som rammet beboere og næringsliv på Fannrem til dels hardt. Aktører som Coop Extra og bensinstasjonen opplevde et ras i omsetning.

For alle som bruker brua vil det være en stor fordel om det bygges ny bru, ikke minst fordi dagens bru da kan benyttes i byggeperioden, og man slipper langvarig stengning.

Altfor smal

Dagens Forve bru er i dårlig stand. Armeringsjernet stikker opp «i dagen» flere steder, og den er altfor smal til at myke trafikanter kan ta seg trygt over brua. Kommer man i rullestol eller med barnevogn, må man ut i selve veibanen for å komme seg over elva.

Skal man få lagt et tykt nok dekke til at armeringsjernet får den funksjonen det skal ha, nemlig å binde sammen betongen i brua, vil brua bli for tung til at den kan benyttes av tyngre kjøretøy.

På tampen av levetida

Men uansett om man løser utfordringene med dekket, vil brua være for smal for myke trafikanter. Bruas konstruksjon er også slik at den ikke tåler «påbygg» av ei gangbru.

Det som kanskje kan bli det avgjørende argumentet for å tenke nytt, slik Bang, Stokke, Kierulf, Grønningen og Orkland nå gjør, er at brua går mot slutten av sin levetid.

Bedre økonomi

Ifølge Oddbjørn Bang regnes 100 år som vanlig levetid på ei bru. Forve bru er snart 80 år.

- Det gir kort reservelevetid. Det vil etter mitt syn være mye bedre økonomi å legge pengene i ei bru som vil vare i mange, mange år framover, sa Bang til ST i juli.

Fellesnemnda for Orkland tar opp Forve bru på møtet torsdag. Foto: Orkdal kommune