Fiskeforvalter Anton Rikstad viser her ett av beistene som nå utryddes for at den viktige elvemuslingen skal leve videre.

- Utsetting av gjedde er miljøkriminalitet av verste sort, sier fiskeforvalteren hos fylkesmannen i Trøndelag.

Gjedda ble trolig hentet fra Jonsvatnet i Trondheim og satt ut i Sika for cirka ti år siden. Hovedproblemet er at rovfisken «gjør rent bord» og spiser alt. Når det er tomt for annen fisk i vassdraget, begynner den å spise sine egne.

Et annet stort problem i kjølvannet av gjedda, er at elvemuslingen rammes. Dette er en eldgammel art som har en viktig jobb: Rense vannet.

5000 muslinger

Problemet er at yngelen til muslingen overlever i gjellene til ørreten det første året. Men når gjedda utrydder ørreten, har ikke muslingen noen «barnehage» å vokse opp i.

Én elvemusling renser cirka 50 liter vann i døgnet. I Sika-vassdraget er det bortimot 5000 muslinger. Det betyr at 250 000 liter vann blir renset hvert døgn.

Tirsdag startet rotenonbehandling (se faktasak nederst i artikkelen) av Sika-vassdraget. Utslipp av giften startet øverst i Svorkåstjønna. Etter noen timer, går all fisken i vannet tom for luft og dør. Da var mannskap fra Veterinærinstituttet ute med båt og samlet opp død fisk med håv.

- Alt liv i vannet dør i løpet av samme dag. Det vi ikke klarer å samle opp, synker til bunnen. Rotenon går relativt raskt i oppløsning, og er ikke farlig for fugler, andre dyr eller mennesker, forklarer Helge Bardal, prosjektleder ved Veterinærinstituttet.

- Hvor store doser bruker dere?

- Én liter på hver én million liter vann, svarer han.

Flyttet 1000 fisk

Arbeidet fortsatte i går i Sika og i alle tilløpsbekkene. Initiativet kommer fra Vannområdet Orkla og Orkdal kommune. Det er Fylkesmannen som er tiltakshaver, og tiltaket er godkjent av Miljødepartementet.

- I forkant av rotenonbehandlinga, har vi flyttet knapt 1000 fisk (laks og sjøørret) fra Leirbakken nedenfor Sika. Det gjør vi for at de ikke skal dø av gifta, og fiskene ble sluppet ut i Orkla på Blåsmo, forteller Kari Tønset Guttvik, seksjonsleder ved vannseksjonen hos fylkesmannen.

- Men hvordan blir elvemuslingen påvirket av rotenonbehandlinga? Vil ikke også den dø?

- Den lukker seg og vil trolig klare seg noen timer når dosene ikke blir større enn dette. Men vi har tatt opp en god del i forkant, lagt dem i bur og satt dem ut i nabobekker sånn at påvirkningen blir minimal.

Når behandlinga er over, setter vi dem tilbake der de hører hjemme, forklarer ekspertene.

Fylles og tømmes

Etter at disse to dagene med rotenonbehandling, blir Sika, som først ble tappet ned til et minimum, fylt opp igjen.

Nå skal all fisk, hovedsakelig gjedde, være død. Så tømmes vassdraget ganske raskt for å skylle ut giften. Deretter fylles det opp på nytt til vanlig mengde. Til slutt må det settes ut ørret igjen, slik at elvemuslingen får en vertsfisk å vokse opp i.

- Bør utsetting av gjedde anmeldes, Rikstad?

- Helt klart! Vi vil ikke ha gjedde i vassdragene våre. De fleste som setter ut gjedde vet nok ikke hvor skadelig det er. Men det er særlig alvorlig når det gjøres bevisst, poengterer han.

PS! Også Ålvatnet skal rotenonbehandles. Her er det også gjedde. Det skal skje 18.–19. august.

Fakta om rotenon:

* I dag brukes ulike rotenonløsninger i hovedsak for å ta livet av fisk i forbindelse med bekjempelse av introduserte fiskearter i elver, vassdrag og innsjøer, og bekjempelse av fisk infisert med lakseparasitten Gyrodactylus salaris.

* Rotenon framstilles fra røttene av tropiske erteplanter av familien Leguminosae. Fra disse planterøttene blir det trukket ut et rotenonholdig ekstrakt.

* Giftvirkningen av rotenon skyldes stoffets spesifikke virkning på cellene. Rotenon blokkerer elektrontransportsystemet i mitokondriene, noe som medfører at cellenes åndedrett nedsettes.

* Rotenon er svært giftige for fisk på grunn av at gjellene raskt og effektivt tar opp stoffet.

* Fugler og pattedyr er motstandsdyktige mot rotenon både tilført gjennom munnen og huden i de konsentrasjoner som benyttes ved rotenonbehandlinger. For pattedyr og mennesker er det innånding av stoffet som er giftig.

* Fisk er blant de mest ømfintlige organismene for rotenon. Det er derfor mulig å benytte konsentrasjoner som utrydder fisken mens mye av den resterende faunaen overlever.

* Konsentrasjonen som normalt benyttes ligger på om lag 1 liter CFT-Legumin (som inneholder 33 gram rotenon) per million liter vann (1000 m³).