Den nye løyperekorden lyder på 2 timer, 56 minutter og 17 sekunder. Den nye rekordinnehaveren er Rasmus Strand (35), som vant turrittet, som går fra Orkanger sentrum, til Hemne, og tilbake igjen, for andre år på rad.

– Resultatet viser nok at det er viktigere for en lokal mosjonist å vinne, enn for en tidligere sykkelproff, sier Strand til avisa Sør-Trøndelag, etter målgang.

Rasmus Strand (til venstre) ble til slutt for sterk for Frederik Willman. Foto: Erik Eikebrokk

Dramatisk duell

Han snakker om duellen med Frederik Willman (32). De to rytterne kriget i front gjennom hele det tolv mil lange rittet. Etter å ha hentet inn Willmans forsprang i nedoverbakkene ned mot Gjølme, var det Strand som rykket på Willman, og til slutt syklet alene over målstreken i Orkanger sentrum.

– Jeg har egentlig litt bismak. Fredrik påstår at han ikke greide å henge med. Men jeg vil heller bli nummer to bak en tidligere sykkelproff som gir alt, enn at han lar meg vinne.

– Tror du ikke han ga alt?

– Jeg vet ikke, men han sier at han ga alt, sier Strand, som syklet rittet for 11. gang.

– Lot du Rasmus vinne, Frederik?

– Nei, jeg gjorde ikke det. Rasmus var sterkere enn meg. Det var seigt; spesielt på hjemturen fra Kyrksæterøra er det kupert, og en del høydemeter, forteller Willman.

I kvinneklassen klokket Elin Grønvik den sterkeste tiden, med 3:43,18.

Komplett resultatliste fra «Hemnerunden» finner du her

Henning Offigstad tok 3. plassen, med tiden 2:58,14.

Avgjørelsen

Willman og Strand var to av fire ryttere som rykket fra hovedfeltet tidlig. Avgjørelsen falt like før mål, etter at Strand først hadde blitt hektet av da Willman rykket.

– Han tok meg på slutten, på Gjølme. Vi var fire som syklet i front nesten i hele dag, men ved Gangåsvatnet var det bare meg og Rasmus igjen. Jeg er fornøyd med 2. plass. Målet mitt var å få ei skikkelig hardøkt, sier Willman.

Da Strand rullet over målstreken til tiden 2:56,17, slo han den gamle rekorden satt av TVK-syklistene Odin Knutsen, Sindre Skjøstad Lunke, Åsmund Løvik og Erik Kolsung, i 2013. Strand holdt en snittfart på over 40 km/t i rekordløpet.

Henning Offigstad, Jon Andreas Klokkehaug, Øyvind Strømsholm Pettersen, Roger Sekkenes, Eivind Nordal Gran, Frode Jermstad, Lars Granlund og Sturla Almberg slo også den gamle løyperekorden.

Over høyttalerne runger speaker Stig-Rune Oddlis stemme. Oddli forteller at Strand har knust den gamle løyperekorden med over tre minutter, og at premien er fri startkontingent til neste års ritt, som blir det femtende rittet i tallet, samt at Strand fortsatt får sykle med start nummer 1.

– Det er artig å vinne, da. Jeg sa til Frederik da jeg tok ham igjen, at vi måtte kjøre på for å slå løyperekorden. Jeg hadde på følelsen at vi lå godt an, sier Strand.

– Proffdrømmer?

Alle de ti første i mål slo den fem år gamle løyperekorden.

Oddli forklarer at mange av rytterne bruker «Hemnerunden» som oppkjøring til den store styrkeprøven mellom Trondheim og Oslo. Det gjør derimot ikke vinneren, Rasmus Strand.

– Nei, de løpene blir for lange for meg. Jeg liker sånne korte ritt som det her. Dette er det flotteste sykkelrittet i regionen, det må jeg si.

– Har du proffdrømmer da, du har jo tross alt slått en tidligere sykkelproff?

– Nei, nei, jeg er jo 35 år gammel blitt. Målet mitt med syklingen er å vinne dette rittet, sier Strand, som med seieren vant sitt tredje sykkelritt denne uken.

Henning Offigstad, Jon Andreas Klokkehaug, Øyvind Strømsholm Pettersen, Roger Sekkenes, Eivind Nordal Gran, Frode Jermstad, Lars Granlund og Sturla Almberg slo også den gamle løyperekorden.

«Hemnerunden» er et samarbeidsprosjekt mellom Orkla Cykleklubb og Hemne Sykkelklubb, der opp til femti frivillige personer bidrar til å arrangøre rittet. Det var 146 påmeldte, noe som er nesten femti prosent økning fra fjorårets ritt.

– Det er en fantastisk dugnadsvilje i de to klubbene. Vi hadde ikke fått til å arrangere ritt uten dem, sier Oddli.