Først disket, deretter vant hesten løpet

- Dette glemmer jeg nok ikke med det første

Travtrener Anne Dahlshaug er ei dame med godt humør. Her som vognfører under Kristin på Husaby.   Foto: Arkivfoto

Ola Martin Foss (t.h) og kusk Dag-Sveinung Dalen har all grunn til å være fornøyd med Crackajacks årsdebut. 

Arnstein Syrstad Mos Vill Jerven er ei seiersmaskin av rang.  Foto: Ned Alley

Travkjøring Leangen  Foto: Anders Aasegg Morken

Sport

Det sier travtrener Anne Dahlshaug, før hun setter i en gapskratt.

Og flire, det kan den muntre travtreneren fra Viggja. Og på Leangen mandag fikk hun virkelig grunn til å flire, etter først å ha deppet litt og sparket litt i grusen. Historien er nemlig som følger:

I dagens siste løp stiller Lome Titan, som Dahlshaug trener, til start. Hesten er sprutredd, og galopperer for den minste ting. Og noen meter ute i løpet, er det kveld for hesten. "Nummer ni, Lome Titan, er disket for galopp," lyder det fra løpslederen over høytaleranlegget. Dermed rusler Dahlshaug til stallen, litt småsur og oppgitt. Men så hører hun over høytaleranlegget at det er en løs hest i banen. Noralf Brekken har gått i bakken etter en kollisjon, og dermed ringes løpet inn og det blir annonsert omløp.

Dermed får den sprutredde krabaten som Dahlshaug trener en ny mulighet. Og når omløpet går, så piler Lome Titan til tet, hvor den blir værende til målstreken er passert.

- Hvem hadde trodd at man skulle få oppleve å bli disket og vinner i samme løp? Nei, dette glemmer jeg nok ikke med det første. Jeg flira hele mandagskvelden, forteller Dahlshaug.

Enorm prestasjon

Men Dahlshaugs kontrastfylte opplevelse, var ikke det eneste å glede seg over på Leangen mandag, sett med lokale øyne.

Ola Martin Foss (t.h) og kusk Dag-Sveinung Dalen har all grunn til å være fornøyd med Crackajacks årsdebut.  Foto: Anders Aasegg Morken

Etter at Martin Kjørens Bottem Viktor hadde imponert med en sterk andreplass i dagens første løp, et monteløp, var det klart for Ola Martin Foss' stortraver Crackajack.

Og hvilket løp hesten leverte. Den billedskjønne hingsten føk som ventet rett til tet. Nestfavoritten, og meget formsterke, Derby d'Estino, havnet etterhvert i dødens utenpå lederen. Men da kusk bak Crackajack, Dag-Sveinung Dalen, la inn femtegiret og lot Crackajack avslutte siste halvkilometeren etter kilometertida 1.09,2, var både Derby d'Estino og de øvrige i feltet rett og slett sjanseløse.

Skryt

Og på seremoniplass kunne Dalen med god grunn skryte av eier, oppdretter og trener Ola Martin Foss. Hesten travet nemlig på kilometertida 1.12,9, som er ny rekord og ei lynrask tid på relativt trege leangenbanen. Hesten hadde ikke startet siden 9. mars, og Dalen ga uttrykk for at han var imponert over hvor godt forberedt hesten var etter lang pause.

Dette var hestens 20. seier på 44 forsøk i karrieren, en karriere som så langt er blitt belønnet med 700 000 kroner.

Kunne smile

Travkjøring Leangen  Foto: Anders Aasegg Morken

Like før jul i 2017 opplevde Lisa Ranita Johansen at flere hester stakk av fra innhegninga på gården på Monsetjåren. Tre hester ble påkjørt. To av dem døde, mens Johansens øyensten, Beatles BR, overlevde såvidt med store og alvorlige sårskader.

Mandag var det endelig dags for at Johansen kunne smile igjen på travbanen. I dagens tredje løp hadde hun nemlig Fit For Fortissimo, som hun eier, trener og er oppdretter av, til start. Med Edvard Kristiansen i sulkyen leverte fireårshoppa et strålende løp til seier på kilometertida 1.16,6.

Seier og rekord

I vinter kjøpte Trude Kleveland og Geir Solem kapable Møre Bella, ei lynrask hoppe som hadde hatt litt for vane å gi seg litt til slutt i løpene. Etter at Kleveland fikk tak i hesten, er hesten blitt like god i begge ender av løpet. Før mandagens løp sto hoppa med fire andreplasser på de fem siste startene. Nå var det endelig dags for seier. med Dag-Sveinung Dalen i sulkyen ledet hoppa hver eneste meter, og satte like godt ny rekord på 1. 26,7.

Sju seirer

Arnstein Syrstad Mos Vill Jerven er ei seiersmaskin av rang.  Foto: Ned Alley

Arnstein Syrstad Mos Vill Jerven hadde en helt fantastisk sesong i fjor, med hele ti seirer og åtte andreplasser. Men faktisk ser årets sesong ut til å kunne bli enda bedre. Så langt i år er det nemlig blitt sju seirer og to andreplasser. Den siste kom mandag, og det var egentlig aldri snakk om saken. Skauningen vant veldig enkelt.

Lokale resultater:

1. løp: 2) Bottem Viktor 1.30,1

2. løp: 1) Crackajack 1.12,9

3. løp: 1) Fit For Fortissimo 1.16,6

4. løp: 1) Møre Bella 1.26,7, 2) Hage Elna 1.27,6g

5. løp: 1) Vill Jerven 1.28,3, 4) Lauvås Emma 1.30,2

6. løp: 2) Magic Of Joy 1.16,3, 3) Looking Sharp 1.15,8, 5) Tearsofthesun 1.16,9g, 6) Danny Delight 1.16,5

7. løp: 2) Faks Odin 1.33,7, 4) Tverdals Trippel 1.34,7