Fra midten av 80-tallet og gjennom hele 90-tallet opplevde Per Einar Sørmo stor suksess på travbanen i spann med sin bror, travtrener Jarle Morten Sørmo. Gjennom hele denne perioden hadde brødreparet en PR-hest å vise til hvert år. Per Einar eide selv Løbergs Troll, som vant kriteriet i 1985. Sørmo-brødrene hadde også stor suksess med Aunemo-traveren Viljesterk, som slo selveste Bork Rigel i Derby. Og ikke minst Tyll Jahn, som ble millionær og vant både norgesmesterskapet og Jacob Meyers pokalløp.

Ble lei

Men etter sesongen 2006 var Per Einar Sørmo lei. Resultatene var ikke like lysende som tidligere år. Blant hestene han eide selv var Friprins, men heller ikke han ville stort i løpsbanen. I 2007 bestemte Per Einar Sørmo seg for å legge løpskjøringa på hylla. Samtidig lot han Friprins frå fri.

– Jeg sluttet med hest som yrke i 2006, og begynte å kjøre dyretransport. Dermed ble det lange dager, og etter hvert mistet jeg helt interessen for trav. Gnisten var borte, og etter hvert sluttet jeg helt. På det tidspunktet hadde jeg også gitt opp Friprins som løpshest. Jeg gjorde imidlertid et nytt forsøk med ham i 2009 etter at han ble kastrert. Hesten var i bra form på sommeren. Men i og med at hesten var «skyldig poeng», kom han ikke med i løp. Og da han utpå høsten endelig kom med, var formen borte og jeg fant ut at nok var nok, forteller Sørmo, og forteller at det gikk flere år før han satte sin fot på en travbane igjen.

«Reddet» av Eirin

Egentlig hadde Sørmo tenkt å avlive Friprins etter det mislykkede comebacket i 2009. Men da streiket datteren Eirin. Hun ville ha Friprins som ridehest. Og slik ble det.

– Eirin ville i utgangspunktet ha seg ponni til å ri på, men så fant hun ut at Friprins ville være et bedre alternativ. Jeg tenkte da ok, Friprins fikk gjøre jobben. Han er veldig snill og ikke stri. Med andre ord en flott ridehest til ei ung jente.

Vant lokalkjøring

Dermed ble Friprins ridehesten til Eirin Sørmo. I fjor ville hun prøve hesten på noen lokalkjøringer, og Friprins klinket like godt til med å vinne under påsketravet på Orkdal tråvpark. Men fortsatt virket veien tilbake til totoløp på Leangen lang. Eirin klarte imidlertid å lure både pappa og hesten.

– Hun skulle ta montelisens, og ville at jeg skulle godkjenne Friprins slik at hun kunne bruke ham til å «kjøre opp» med om hun ikke fikk låne seg en hest. Og i og med at jeg måtte kjøre henne til og fra kursdagene på Leangen uansett, klarte hun, med god hjelp av sportssjef Robert Jakobsen, å lure meg tilbake i sulkyen.

– Jeg hadde med meg Friprins på voltekurs, og pappa fikk se hvor flott og fort han travet i rygg på en annen hest når jeg red. Dermed fikk jeg overbevist ham om å ta ut kjørelisensen sin igjen.

Sterke følelser

Friprins og Per Einar startet en del løp i fjor, og hesten var flink og tok mange fine premier uten å gå helt til topps. Mandag viste imidlertid hesten at han fortsatt kan som 14-åring, og Per Einar viste at han fortsatt duger som kusk – og vel så det. Storås-byggen kan tross alt vise til nesten tusen løp i sulkyen på totobane, og halvannen million kroner innkjørt. Oppskrifta lød på tet fra start til mål. Seieren var Sø- rmos første siden 2006, og hestens første i karrieren.

– Ingen ord kan beskrive følelsen jeg kjente da pappa og Friprins var først over mål mandag, forteller 18 år gamle Eirin Sørmo, som går hestefag ved Øya videregående skole.

– Jeg vil alltid komme til å holde på med hest. Så får tida vise om det blir på heltid eller på hobbybasis

Er tilbake

– Og hva med fader Sørmo? Er han tilbake?

– Jeg kommer nok til å kjøre Friprins framover, og vil nok også ta på meg kjøreoppdrag for andre, om jeg skulle bli spurt, sier den rutinerte hestekaren fra Storås, med over 150 løp på trippelen som kusk i karrieren. Lokale resultater Leangen: 1. løp: 2) Riccione Ås 1.18,7, 3) Becky’s Snowstar 1.19,4, 4) Tanita’s Delegate 1.20,3 2. løp: 1) Chanto Photo 1.17,3, 2) Bakkmo Bosse 1.17,4, 5) Gjølmes Bird 1.18,1 4. løp: 1) Friprins 1.32,9, 4) Krokstad Juvita 1.34,0g, 6) Alsaker Regent 1.33,9g, 7) Tangen Tuva 1.35,5 5. løp: 2) Storm Odd 1.27,3 6. løp: 4) Cigar 1.21,4 7. løp: 4) Kalland Scofield 1.17,8 8. løp: 4) Red White Socks 1.21,1 9. løp: 7) Trøa Knekt 1.37,0

Per Einar Sørmo eide og trente Løbergs Troll fram til kriterieseier i 1985. Foto: Torbjørn Wolden