Vær-Sjur

Så var kulda her for fullt igjen, vel, kanskje ikke for fullt, for det var ikke så kaldt at øya speika da jeg gikk til jobb, men det var så kaldt at jeg begynte å fryse på øya om ikke annet. Og uansett hvor godt jeg kler meg, fryser jeg på knærne. Forferdelig irriterende.

Vær-Sjur.Foto: Trude Renate Fridén 

Vær-Sjur
Orkanger

I dag melder yr.no om sol, 12 kuldegrader og flau vind i formiddag, lettskyet, 11 kuldegrader og svak vind i ettermiddag, og skyet, 10 kuldegrader og laber bris i kveld.

Tirsdag meldes det om skyet og svak vind hele dagen. 8 kuldegrader natt, morgen og formiddag, 7 ettermiddag og kveld.

Onsdag meldes det om skyet, 8 kuldegrader vindstille natt og morgen, lettskyet, 9 kuldegrader og flau vind på formiddagen, 8 kuldegrader på ettermiddagen, og 7 kuldegrader og laber bris på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 til 2 grader varmere og lett til laber bris i dag, 1 grad varmere og frisk bris til flau vind tirsdag, og 1 grad varmere og flau vind til laber bris onsdag.

I Rindal meldes det om 1 grad varmere og lett bris til svak vind i dag, 1 til 2 grader varmere tirsdag, og 3 til 1 grader varmere og svak vind til lett bris onsdag.

I Rennebu meldes det om 3 til 4 grader kaldere og frisk bris til liten kuling i dag, 4 til 3 grader kaldere og liten kuling til frisk bris tirsdag, og 1 til 4 grader kaldere og laber bris til stiv kuling onsdag.

I Lensvik meldes det om 4 til 2 grader varmere og frisk til laber bris i dag, 2 grader varmere og laber til lett bris tirsdag, og 4 til 2 grader varmere og lett til laber bris onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om 2 grader varmere og svak vind til laber bris i dag, 3 til 4 grader varmere og lett til laber bris tirsdag, og 5 til 2 grader varmere og svak vind til frisk bris onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 2 til 1 grader varmere og laber til lett bris i dag, 1 til 2 grader varmere og lett bris tirsdag, og 2 til 1 grader varmere og svak vind til laber bris onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere og lett til frisk bris i dag, 1 til 2 grader varmere og frisk til laber bris tirsdag, og 1 til 2 grader varmere og lett bris til liten kuling onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om en engelsk gruppe som spiller techno, breakbeat og hardcore for folket, og har gjort det siden 90-tallet. De ble formet av Liam Howlett i 1990, og snart kom også danserne Keith Flint, Leeroy Thornhill og Sharky, samt vokalist og MC Maxim Reality med. De har gitt ut 5 studioalbum og det sjette kommer i løpet av året, i tillegg til ett studioalbum, og ett offisielt samlealbum. De er elsket verden over for musikken og liveshowene sine, og avskydd av foreldre for kontroversielle musikkvideoer og tekster som forpester de kjære små med rytmer som fører de ut i en djevelsk dans. I dag skal det handle om The Prodigy.

«Fire» er en sang fra deres debutalbum, «Experience», fra 1992. Den er ofte funnet sammen med en annen sang, «Jericho», fra samme album. «Fire» sampler «I am the God of Hell Fire» fra sangen med samme navn av The Crazy World of Arthur Brown fra 1968.

«Poison» er en sang fra andrealbumet, «Music for the Jilted Generation», fra 1994. På denne sangen begynte de å freestyle over melodi, og da de så hvor bra det fungerte, lurte de på hvorfor de ikke hadde begynt med det før. Gruppene rundt dem på den tiden prøvde å få musikken til å være raskere og lage drum’n’base, Howlett ville gjøre det like hardt og intenst, men samtidig la tempoet være veldig sakte. Trommene er blant annet samplet fra sangen «It’s A New Day» av Skull Snaps (som senere også ble brukt i sangen «Clubbed to Death» av Rob Dougan i filmen «The Matrix»).

«Firestarter» er en sang fra deres tredje studioalbum, «The Fat of the Land», fra 1997. Flint skrev teksten, som mer eller mindre beskriver ham selv (når han er på scenen), da flint er noe man bruker for å gjøre opp ild. Dette var også den første singelen deres som hadde Flint på vokal.

«Smack My Bitch Up» er å finne på samme album som «Firestarter», og inneholder den kontroversielle og i følge noen – kvinnefiendtlige – teksten «Change my pitch up / Smack my bitch up», men som egentlig ikke er kontroversiell eller kvinnefiendtlig i det hele tatt, bare misforstått og tatt ut av sin kontekst. Det betyr egentlig bare å gjøre noe intenst, og teksten er samplet og forandret fra Ultramagnetic MCs’ sang «Give the Drummer Some». Musikkvideoen er derimot en smule kontroversiell, og laget av det svenske musikkvideogeniet Jonas Åkerlund. Der er det blant annet fyllekjøring, snorting av kokain, heroin, vold, oppkast, vandalisme, nudisme og sex.

«Breathe» er også å finne på «Firestarter». Den er av deres mest populære sanger og kom på førsteplass på mange lands lister, blant annet her i nisselandet Norge. Sangen handler om en konfrontasjon, akkurat i sangen er det mellom Maxim og Flint, men det kan være hvem som helst.

«Baby’s Got a Temper» ble sluppet som singel i 2002, og handler om misbruk av rohypnol. Det er kanskje en av de sangene deres som er dårligst likt, av kritikere og fans, men jeg liker den og synes den er like bra som alt annet de har gitt ut. Selv om til og med Howlett selv mener det var en feiltakelse å gi den ut. Sangen sampler «Firestarter».

«Voodoo People (Pendulum Mix)» er en herlig remix av låta «Voodoo People» (som vi finner på albumet «Music For the Jilted Generation»), som er å finne på samlealbumet «Their Law: The Singles 1990–2005» fra 2005. Den opprinnelige sangen er god nok, men den australske drum’n’base-gruppa Pendulum har tatt den til nye høyder og jeg har store problemer med å sitte stille her jeg sitter og skriver. Den er så full av energi og liv og bare ber om å bli spilt fra høyttalere i stedet for hodetelefoner, slik at alle folk rundt bare bryter ut i spontan dans og beveger kroppene sine til musikkens rytmer.

«Invaders Must Die» er tittellåta til albumet med samme navn fra 2009. Sangen er produsert av Howlett og James Rushent fra gruppa Does it Offend You, Yeah?. Tittelen på både sang og album kommer fra en tid hvor gruppa og gjengen ble «infiltrert» av mange nye mennesker, og Keith eller Maxim sa: «Fuck it, invaders must die!» og Howlett fant ut at det definitivt var en albumtittel. «We’re not fucking around, man. We are The Prodigy!»

«Omen» er en annen sang fra «Invaders Must Die». Også denne er delvis produsert av Rushent. Dette er en av deres mest melodiske sanger, og xylofon-soloen er magisk. Interessant nok er låta covret av det walisiske rockebandet Lostprophets, og i mine øyne er det det eneste bra de har gjort i karrieren sin.

«Thunder» er også å finne på overnevnte album, og er siste sang jeg tar for meg i dag. Sangen kan handle om mye, alt fra været (det er ganske selvforklarende), til eksplosjoner og bassen i sangene deres. «I hear thunder / But there’s no rain / This kind of thunder break walls and window pane».

Spillelister

Wimp

Spotify