- Dette er et arrangement for folk som er nysgjerrig på forskjellige smaker, sier Kennets Aalberg i Buvik ølfestival.

Sammen med Lars Espen Bøkseth og Tor Erik Langmo står han bak helgens ølfestival i Skaunhallen, der man i år har samlet 12 ulike håndverksbryggere som til sammen kan by på smaksprøver av 70 ulike typer øl.

Les også: Rekordsalg for Nerskogkonserten

Den gode smaken

Arrangørene har dermed doblet antall produsenter i forhold til fjorårets ølfestival.

- Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger på arrangementet i fjor, så da bestemte vi oss for å gjøre det en gang til. I år har vi produsenter fra hele landet, små og store. Alt fra Valset gårdsbryggeri her i Skaun til bryggerier fra Oslo, Rena, Kristiansund og Namdalen. Fokuset er på å fremheve den gode smaken, forteller Aalberg.

Inspirert av vinterkulturuka

Da trioen, som selv er ivrige hjemmebryggere, fikk ideen om en ølfestival i fjor, gikk de «all in» og etablerte like godt et aksjeselskap for arrangementet.

- Det startet for halvannet år siden. Vi ble inspirert av Vinterkulturuka som arrangeres av Skaun kommune, der det ble arrangert et øl- og matkurs på Viggjarheim. Det var utrolig inspirerende. Vi tenkte at det måtte gå an å skape noe her på bygda, det skjer jo ikke like mye her som inne i byen, og så ga vi like godt alt. Vi startet et AS, vi skaffet oss info og lærdom fra andre ølfestivaler, og vi lærte veldig mye fra det første arrangementet i fjor, sier Aalberg.

Les også: Folksomt på martnasåpning

Fruktøl og havresmak

Nå håper han på en dobling av besøkstallet.

- I fjor solgte vi 400 billetter. Så langt har vi solgt 300 på forhånd, og erfaringen fra i fjor var at 70 prosent av de besøkende kjøpte billett i døra. Slår det til i år også, så når vi målet vårt, sier Aalberg.

Han understreker at arrangementet ikke er noen form for fyllefest der ølet renner i strie strømmer.

- Folk kommer hit for å ha det hyggelig. Vi vet at folk først og fremst ønsker å smake, og lære om ølet. Både opprinnelse, hvordan det produseres og hvordan man får frem de ulike smakene. Her har vi øl som smaker både sjokolade, kaffe og havre, vi har fruktøl som smaker mango og vi har de syrlige variantene, sier Aalberg.

Burger og pølser

På dagtid blir det holdt foredrag, der NTNU-professor Per Bruheim snakke om gjær, og der Bonsak gårdsmalteri forteller om malt og maltproduksjon. Øystein Kvåle foredrar om øl basert på lokal historie fra Thamsriket mens Kjetil Nybø fra Rena Bryggeri har forsket på mjød og vil fortelle om hva mjød egentlig er. Fredag kveld ble det holdt ølbryggerkurs for nybegynnere. Festivalen samarbeider også med leverandører av lokal mat der de samarbeider med Melhus bakeri og Vilteksperten.

- I fjor hadde vi ganske mye forskjellig mat, men vi ser at det er burgere og pølser som er tingen, sier Aalberg.

- Det er et voksende marked for mikrobryggerier og håndverksøl, sier Ola Raphaug fr Hognabrygg. Foto: Lillemor Hestvik
Tor Erik Langmo, Lars Espen Bøkseth og Kenneth Aalberg står bak Buvik ølfestival, som denne helgen har samlet 12 ølprodusenter i Skaunhallen. Foto: Lillemor Hestvik