Det er et omfattende rørarbeid som i disse dager utføres på nordsiden av Plassen renseanlegg på Svorkmo. Kloakken som i dag er blitt renset lokalt på Plassen med utslipp til Svorka, skal nå føres nordover til renseanlegget på Årlivoll. Derfra skal kloakken føres videre til det oppgraderte renseanlegget på Vormstad.

Det innebærer både graving i terrenget, men også boring under jernbanelinjen samt under både Svorka og Orkla.

- Vi borer ledninger under elva, dermed unngår vi inngrep i Orkla. Samtidig legges det rør til både høyspent og eventuell fremtidig fiber. Man kan si at vi oppgraderer hele området når det gjelder infrastruktur, sier Roar Johansen ved teknisk avdeling i Orkdal kommune.

Les mer: - Viktige tiltak for vannmiljøet

Kobler på flere hus

Arbeidet er en del av en større plan for på sikt å føre all kloakken i dalføret til Gammelosen renseanlegg på Grønøra. Her går utslippene fra renseanlegget ut i fjorden, noe som stiller mindre miljøkrav enn ved de små renseanleggene som har utslipp til elv. Samtidig vil kommunen kunne gi tilknytning langs den nye traseen til mellom 100 og 150 husstander som i dag har private anlegg.

- Fremføringen til Grønøra ligger fortsatt 10- 15 år fram i tid. Forbindelsen mellom Årlivoll og Vormstad er derimot planlagt å være ferdig innen 2020. Så skal også renseanlegget i Hoston knyttes på. Det er planlagt etter 2020, sier fagleder for avløp, John Ivar Reitan.

På Vormstad er renseanlegget nå oppgradert til også å kunne rense fosfor. Dermed tilfredsstiller anlegget de nye kravene til rensing som kom med ny forurensningslov så langt tilbake som i 2004.

Les også: Isfjord-sjefen dro til departementet med eks-statsråd

Overbelastet anlegg

Renseanlegget på Plassen tar i dag i mot avløpsvann fra 49 boliger, og ifølge et notat fra Orkdal kommunes tekniske avdeling er anlegget belastet med mer enn det er dimensjonert for. Det rensede avløpsvannet slippes ut i Svorka, som er en sideelv til Orkla.

«Anlegget har varierende renseresultater, store variasjoner i partikkelinnholdet i utløpsvannet og viser at det er et tykt lag biofilm på biorotoren. Dette kan tyde på at anlegget er overbelastet», går det fram av notatet. Heller ikke Svorkmo renseanlegg overholder dagens rensekrav.

Samtidig har Årlivoll renseanlegg kapasitet til å midlertidig ta i mot avløpet fra Plassen. Renseanlegget er et biologisk renseanlegg med forsedimentering, biorotorer og et separat sedimentasjonsbasseng, der det rensede avløpsvannet slippes ut i Orkla.

Oppfyller ikke kravene

Det var så langt tilbake som i 2004 at ny forurensningslov skjerpet kravene til utslipp av fosfor fra renseanleggene. Ifølge leder for Plan og forvaltning i Orkdal kommune, Ingrid Voll, har det imidlertid ikke vært nødvendig for kommunen som forurensningsmyndighet å gi seg selv dispensasjon for å fortsette driften ved renseanleggene.

«Kommunale renseanlegg hadde utslippstillatelser da forurensingsforskriften kom og tillatelsene er fortsatt gjeldende», skriver Voll i en epost til ST.

Hun viser til at det i rammeplanen fra 2010 ikke ble prioritert å bygge nye renseanlegg.

Ble planlagt i 2010

«Det ble valgt å prioritere opprydding av spredte avløp og å utvide det kommunale nettet i denne perioden. Det ble likevel i denne perioden utredet hva som skulle gjøres med renseanleggene (renovere eller bygge nytt). Byggingen av Vormstad RA ble da vedtatt i denne planen og overføringen fra Plassen til Årlivoll som nå er i gang», skriver Voll.

Om 10-15 år vil alle kloakk i dalføret føres fram til Grønøra renseanlegg, forteller Roar Johansen (t.v.) og John Ivar Reitan ved teknisk avdeling i Orkdal kommune. Foto: Lillemor Hestvik