Det var ingen kriserammet oljenæring finansminister Siv Jensen fikk se da hun torsdag forrige uke besøkte TechnipFMCs spolebase i Orkanger. I stedet fikk hun høre om en bedrift som har så mye å gjøre at man må kjøre doble skift, og med kontrakter som sikrer arbeid i flere år fremover.

- Det er veldig spennende med fokuset som man har her på lokale ringvirkninger, sa Jensen etter at daglig leder Tore Håbrekke hadde forklart hvordan bedriften lokalt omsetter for 275 millioner kroner i året, og bidrar til store kontrakter for lokal industri.

Les mer: Kunsten å kveile stålrør

150 mann i arbeid

TechnipFMC har i perioden 2017 til 2020 vunnet kontrakter på fem ulike utbygginger i Norskehavet og Nordsjøen, og skal produsere totalt 193 kilometer rør til feltene Trestakk, Dvalin, Heidrun, Utgard og Bauge. I tillegg har selskapet lagt inn anbud på flere andre felter.

- Prosjekttilgangen gjør at det periodevis vil være 150 personer i arbeid på anlegget her, sa Håbrekke til en svært lydhør finansminister.

Trenger fagarbeidere

For TechnipFMC er det ikke lave oljepriser og mangel på utbyggingsprosjekter som skaper utfordringer, men mangelen på kvalifisert arbeidskraft samt kaifasiliteter. I dag må TechnipFMC leie inn sveisere fra Skottland, men Håbrekke ønsker seg først og fremst lokal arbeidskraft. Finansminister Siv Jensen lot seg særlig imponere av hvordan bedriftslederen selv oppsøker elever på videregående for å «snakke opp» sveisefaget som bedriften er avhengig av.

- Vi har snakket ned yrkesfagene. Vi prøver å si at et mesterbrev skal ha like stor status som en master. Det er kjempebra at dere aktivt oppsøker skolene. Dette er framtidens statusyrker, vi trenger fagarbeidere i bøtter og spann, kommenterte Jensen, som også var interessert i diskusjonen rundt eiendomsskatt i Orkdal når sammenslåingen med de andre kommunene er et faktum i 2020.

Les mer: Rammer rørbasen på Grønøra

Små marginer

- Dette er en bransje som har vært gjennom noen tøffe tak. Alle kostnader som kommer på toppen betyr noe. Jeg ser det dras opp en debatt om eiendomsskatt, hvordan vil det påvirke dere, ville Jensen vite.

- Den største konkurrenten er oss selv, svarte Olga Lien og viste til at selskapet har internasjonale eiere og spolebase også i Skottland.

- Det er marginer det går på. Får vi ekstra utgifter vil det kunne føre til at produksjonen havner i Skottland. Da klarer vi ikke konkurrere med vår egen spolebase, sa Lien.

Mot eiendomsskatt

Jensen benyttet anledningen til å flagge Fremskrittspartiets motstand mot eiendomsskatt.

- På relativt små plasser betyr slike bedrifter relativt mye, og ekstra skatter kan få store konsekvenser for innbyggerne. Politikerne må tenke seg godt om før de skriver ut nye skatter og avgifter, sa Jensen.

Hun fremhevet også hvordan Frp vil opprettholde trykket på boring etter nye felter.

- Det er gjort funn i denne perioden som skaper optimisme. Det som særlig er interessant er hvordan man siden oljeprisfallet slo inn har klart å kutte kostnader i prosjektene. Vi ser at selskapene samarbeider godt med leverandørindustrien som nå er konkurransedyktige selv med oljepriser ned mot 50 dollar, sa Jensen.

Skatteregler

Hun er opptatt av langsiktige og stabile rammebetingelser for petroleumsnæringen.

- Vi må ha nye felter, nye leteområder, og vi må ikke endre skattereglene. Alt dette er under press fra andre partier som ikke vil legge til rette for mer utvikling. I hele den perioden vi har sittet ved makten har vi latt skattereglene ligge i ro. Det har vært veldig bra for næringen, sier Jensen.

Tonen var svært god mellom TechnipFMCs Olga Lien, finansminister Siv Jensen (Frp), regiondirektør for NHO Tord Lien og TechnipFMC-sjef Tore Håbrekke. Foto: Lillemor Hestvik