Torsdag var de blant de rundt 1200 skoleelevene som besøkte yrkes- og utdanningsmessa på Meldal videregående skole. For Anniken Evjen Sætre, Hannah Evelyn Fjærstad, Tuva Aurora Monseth, Karla Forås og Ida Margrethe Monsen er det kommende valget av videre utdanning en stor og viktig avgjørelse som fører til mye tankevirksomhet og også bekymringer.

- Det er veldig skummelt. Jeg tenker veldig mye på det, sier Tuva, mens de andre jentene nikker enige rundt henne.

- Jeg er ikke sikker på hva jeg vil bli enda, sier Hannah.

- Men når man velger utdanning, så sikter man på en bestemt ting. Jeg er veldig redd for at jeg skal velge feil, fortsetter hun.

Les også: Ber foreldrene bry seg

Bra kropp og skoleflinke

De fem er elever i 10. klasse ved Orkanger ungdomsskole, og kjenner seg delvis igjen i resultatene fra de siste Ungdata-undersøkelsene, som viser at jenter opplever stadig mer press om å lykkes på skolen, samtidig som stadig flere melder om psykiske plager. Siden undersøkelsen startet i 2010, har andelen ungdomsskoleelever som sier de er deprimerte eller ensomme økt for hvert år.

Les også: Lill-Helen (17) klarte nesten kravet

Ifølge Ungdata-undersøkelsen er det spesielt jenter som er rammet av depresjon og ensomhet. Over en av fire jenter sier de er ganske eller mye plaget av ensomhet. En av fem jenter har også et høyt nivå av depressive symptomer, som følelsen av at alt er et slit, at man bekymrer seg mye og at man har problemer med å sove.

- Vi må være spreke, vi må være flinke på skolen, vi må ha en bra kropp og vi må se bra ut, sier Tuva.

- Det blir et press, særlig gjennom sosiale media, sier Ida.

Svein Mosbrynd Voll og Eli Dalsegg representerer barnehagesektoren i Meldal kommune, og rekrutterer gjerne gutter til barne- og ungdomsfagene.

Redde for å henge etter

Skulle de komme til å velge feil utdanning når de starter på videregående, er det tanken på å måtte begynne på nytt sammen med yngre elever som skremmer dem.

- Da vil det virke som at man henger etter, sier Hannah, som også mener det er en forventning om at hun som jente skal velge tradisjonelle «jente-fag».

- Det forventes gjerne at man skal velge noe innen helse og omsorg, eller barn og oppvekst.

- Kunne du tenke deg å velge et utradisjonelt yrke?

- Ja, egentlig. Jeg kunne kanskje tenkt meg å bli psykiater. Det krever en lang legeutdanning, og det blir kanskje sett på som en gutteting å velge en slik lang og teoretisk utdannelse, sier Hannah.

Les også: - TIP er vegen inn

Rekrutterer gutter

Samtidig er det ikke entydig blant jentene at det er slik. Karla ønsker å satse på hestefag.

- Jeg føler ikke så mye på disse tingene, sier hun.

En som har gått motsatt vei er Svein Mosbrynd Voll, som torsdag sto på stand for Meldal kommune. Han er utdannet barne- og ungdomsarbeider og jobber i dag i Grefstad barnehage, og når ST kikker innom standen er det en stor gruppe unge gutter som følger interessert med i det han forteller.

- Det stemmer, jeg har fast plass på yrkesmessene for å prøve å rekruttere flere gutter til dette faget. Så langt føler jeg at vi har lyktes ganske godt. I dag tror jeg faktisk at det er flere gutter enn jenter som har vist interesse, sier Voll.

- I dag tror jeg faktisk at det er flere gutter enn jenter som har vist interesse, sier barne- og ungdomsarbeider i Grefstad barnehage, Svein Mosbrynd Voll.

Valgte barnehagen

Han valgte yrket fordi han liker å jobbe med barn.

- Det er artig å følge utviklingen fra de begynner i barnehagen, til de skal over i skolen. Det er også spennende med samspillet med barna. Det er et veldig variert og utfordrende yrke, der det aldri er en kjedelig da, sier Voll.

At guttene er ettertraktet i bransjen er også viktig for ham å få frem.

- Arbeid i barnehage er et sikkert arbeid, sier han.

Les også: - En viktig kanal for rekruttering