Samtidig som at ungdomsskoleelevene i Skaun skal få helt nye undervisningslokaler å boltre seg i og idretten skal få en tredje idrettshall, skal også kulturlivet få dekket sine behov når nye Skaun ungdomsskole skal stå ferdig om drøye to år. I byggeprosjektet inngår også riving av samfunnshuset, og for enhetsleder for kultur, Edvin Langmo, er det viktig å få på plass en løsning som erstatter kommunens eneste «ikke-kirkelige» konsertlokale.

- Brukerne av samfunnshuset i dag er opptatt av at det skal være mulig å gjennomføre de arrangementene som vanligvis holdes der. Her mener vi at vinneren av anbudskonkurransen hadde det beste utgangspunktet som vi nå kan jobbe videre med, sier Langmo.

Les også: Skal bygge drømmeskolen

Dans i blackbox

I vinnerforslaget fra Veidekke AS er det planlagt en egen aula i tillegg til det åpne kantinearealet midt i bygget. Aulaen vil få sitteplasser i amfi for 220 mennesker samt plass til ekstra stoler foran amfiet. Scenen vil utgjøres av en såkalt blackbox på fem ganger ti meter, som åpnes mot amfiet. Hele aulaen med blackboxen kan lukkes og mørklegges. I tillegg kan blackboxen lukkes med tanke på undervisning i dans, musikk og teater. I dag har kulturskolen i Skaun rundt 50 elever som driver med dans, og Langmo ser frem til å la dem få øvingsrom med tilpasset gulv og speil på veggen.

Les også: - Et bygg med uendelige pedagogiske muligheter

God akustikk

I bakkant av blackboxen er det planlagt et ekstra øvingsrom som også vil kunne fungere som garderobe.

- Hvordan blackboxen skal utstyres vil være typisk samspillsmat. Det som er viktig er gode akustiske egenskaper. Det skal være mulig å ha aktiviteter der som ikke høres på utsiden. Det må finnes nødvendig lyd og lysutstyr, slik at man ikke trenger å bruke en halv dag på å rigge foran konsert, sier Langmo.

Les også: Får fylkesveg rett utfor døra

Les også: Lover torg uansett vegløsning

Les også: Ingen aprilspøk (leder)

Kulturskolen som han er rektor for vil, i tillegg til aulaen og blackboxen, få fem mindre og et stort øvingsrom å boltre seg på, i sambruk med skolen. Det er satt av lagerplass på 40 kvadratmeter til korps. Også kunst- og håndverkssalen i tredje etasje vil kunne brukes av kulturskolen, som her får et etterlengtet lagerrom.

Nøkkelkort til boklån

Men det er ikke bare kkulturskoleeleverog korpsmusikere som skal få nyte godt av det prosjektleder Koren kaller skolens hjerte. Vegg i vegg med det åpne kantinearealet med kjøkken, er det plassert både eget rom til ungdomsklubben samt kontor for frivilligsentralen. Her finner vi også kommunens nye folkebibliotek, som fyller hele det nordøstlige hjørnet like ved inngangspartiet. At biblioteket er plassert slik er ingen tilfeldighet.

- En del av bestillingen er å få til mmeråpentbibliotek. Det innebærer at låneren også vil kunne bruke biblioteket utenfor den ordinære åpningstiden. Vi utstyrer låneren med nøkkelkort, og har mmeråpenttil ti-eellevetidenom kvelden, sier Langmo.

Inviterer brukerne

Sammen med prosjektleder John Vidar Koren forbereder han seg nå på det de omtaler som samspillsfasen, der de sammen med brukerne av bygget samt entreprenøren med sine rådgivere skal gå gjennom detaljer og romløsninger i bygget.

- Så snart vi har inngått kontrakt med anbudsvinner, starter vi opp med et stormøte der vi inviterer alle brukerne. Her vil vi antagelig samle deltakerne i grupperinger, som deretter får sine kontaktpersoner. På denne måten sikrer vi at vi hele tiden har en toveis dialog, sier Koren.

Eksperthjelp

Dermed er det slett ikke gitt at løsningene i bygget blir nøyaktig slik entreprenøren og arkitektene har foreslått i sine skisser. Samspillsfasen er planlagt å gå helt fram til spaden stikkes i jorda i november. For Langmo og Koren er det tidlig å si hvor store rom for forandringer som finnes.

- Vi kan ikke forandre på konseptet, men små forandringer som å flytte litt på rom og gjøre finjusteringer vil være mulig. Poenget er å videreutvikle prosjektet sammen mmed dem somer eksperter på bruken, sier Langmo.