– Venstrefoten er skadet. Ørna trår ikke på den, forteller Trond Sæther som tok vare på den unge havørna etter at den tirsdag ettermiddag ble funnet skadet i veikanten på E39 på Øysand.

Trolig har rovfuglen kollidert med en bil. I veikanten fanget den nysgjerrigheten til mange forbipasserende, som stoppet for å ta bilder av den.

Pleier havørn på låven

– Det var ikke så lurt. Folk stod én meter unna den skadde fuglen og tok bilder. Da ble den stresset, fløy opp og kolliderte i frontruta på en bil som kjørte forbi, forteller Sæther, som er med i den gamle viltnemnda i Skaun kommune.

Han trodde at nå var den ferdig. Men utrolig nok kom den seg, og Sæther fikk fanget ørna og satt den i et bur. Han tok den med seg hjem over natta.

Han kontaktet samtidig Direktoratet for naturforvaltning (DN).

– De skal sette meg i kontakt med noen på Stjørdal som tar seg av skadde fugler. Jeg vet ikke hva som skjer videre akkurat nå, sier han til ST onsdag formiddag.

– Ørna må trolig til dyrlege. De vil fastslå om foten kan repareres og dermed livet reddes, legger han til.

Ørnulf er sluppet fri

Havørna, som trolig ble født i mars eller april i år, kom sannsynligvis fra hekkeplassen oppe i det bratte Kvernberget, rett øst for Øysand Camping. Det har vært flere reir og hekkeplasser for ørn der i de siste årene.

Sæther er innstilt på å ta vare på ørna dersom det er aktuelt. For halvannet år siden tok han også vare på ei avmagret havørn. han ga den masse mat og stell i tre måneder, før han slapp den friske fuglen fri.