Orkdal/omegn

Nordpartiet mot Sørpartiet. De skal «krige» mot hverandre til høsten.

Til sammen ca. 35 000 soldater fra 30 nasjoner inntar Midt-Norge, Nordvestlandet og deler av Østlandet under Nato-øvelsen Trident Juncture i tidsrommet 15. oktober til 7. november. Dette blir den største Nato-øvelsen noensinne, og det som gjør den unik er at alt foregår der du og jeg bor – altså blant sivilbefolkningen.

Den er klassifisert som en Artikkel 5-øvelse, noe som betyr at det aller meste som skjer er som om det var en reell situasjon.

Endringer vil komme

HV-12 har i lang tid allerede vært involvert i planlegging og støtte til øvelsen. Kaptein Anders Nilsen og løytnant Torstein Sem har vært delaktig i mye allerede.

— Heimevernets rolle er å gi råd, være kjentmenn og vise folk rundt under rekognosering når egnede områder skal bestemmes. Vi bli en slags militære turistguider, sier Anders Nilsen.

To rekognoseringer er gjennomført, to gjenstår, og vil bli gjennomført i tidsrommet 19.–23. mars, og 28. mai-1. juni. Det vil si at en god del av det som er bestemt i dag, kan bli endret etter de to siste rekognoseringene.

— Vi må ta høyde for at det blir forandringer på det vi har av informasjon i dag, sier Nilsen.

Dette blir den største Nato-øvelsen noen sinne.

Norge «bortlånt»

Det som er sikkert, er at Orklahallen blir base og logistikksentral for både samband og forsyning i Midt-Norge. Den blir, ut fra det som er status i dag, beslaglagt i ca. to måneder fra midten av september. Årsaken til at den blir beslaglagt så vidt lang tid før selve øvelsen starter, er at her får alle støttefunksjoner som skal være på plass både før og etter øvelsen sitt hovedkvarter.

Det ser lyst ut med tanke på at Orkdal kommune sier ja til å leie ut. At det kommer i konflikt med aktører som allerede er booket til trening og annen aktivitet i hallen, sier seg selv.

— Dette er en øvelse der Totalforsvaret deltar. Det vil si at også alle sivile blir en del av øvelsen. Det er statsministeren som har «lånt bort» Norge for å være vertskap for øvelsen, og da må vi forholde oss til det. Det rådet vi kan gi til lag og foreninger som mister halltid, er å ta kontakt med utleiere av hallfasiliteter i nabokommunene. På den måten bidrar vi til øvelsen, sier Nilsen.

Storåshallen er også aktuell å leie, det samme gjelder næringsbygg i området Grønøra. Dette for å laste og losse kjøretøyer. Her er imidlertid ingenting avgjort.

Veterinærgodkjent

På det meste vil ca. 5000 soldater og andre mannskaper innta Orkdal. Orkanger Havn blir en sentral. Hit kommer materiell fra USA, Canada og Frankrike. Mannskapene kommer til Værnes med fly, og skysses med buss til Orkanger, der de skal ta ut materiellet og transportere dette og seg selv til respektive baser.

— Vi snakker om ca 150 landgående kjøretøyer av alle slag. Disse blir sluppet puljevis sør- eller nordover, alt etter som hvor de skal. Kjøretøyene kommer for øvrig til Norge etter godkjenning av veterinær i sine respektive land. Dette for å hindre smitte. På samme måte skal norske veterinærer godkjenne desinfisering ved retur. Vi har tipset om at både Mardahl Transport og Boreal kan være aktuelle arenaer for å få utført en slik jobb. Noe mer vet vi ikke om dette nå, sier Torstein Sem.

Når det gjelder mannskaper for øvrig, er det rimelig å anta at mannskaper som har ledelse og andre funksjoner som ikke berører selve øvelsen, ankommer ca. to måneder før og blir igjen like lenge etter at øvelsen er avsluttet.

Landgang

Rindal, samt aksen Storås-Berkåk, blir gjenstand for stridshandlinger. Her skjermes store deler av øvrige områder i STs nedslagsfelt.

— I Rindal blir det noe skyting og stridshandlinger, ut fra den informasjonen vi har per i dag. Men det kommer ikke til å skje i sentrum. På strekningen Storås-Berkåk kan det også bli periodevis stengt vei. Vi vet ikke dette for sikkert, sier Sem.

Amfibiekjøretøyer kommer også. De vil ha landgang på strekningen fra Sunndalsøra til Orkdalsfjorden, uten at det så langt foreligger informasjon om hvor og hvor mange.

Rindal og strekningen Storås-Berkåk blir gjenstand for stridshandlinger.

Økt omsetning

Veinettet vil bli utsatt for store belastninger. All transport fra Orkdal vil skje via hovedveinettet i begge retninger.

— Etter dialog med Statens vegvesen, er det bestemt at planlagt asfaltering på Fv 65 utsettes til etter øvelsen, sier Nilsen.

Ingen skal heller få seg en overraskelse over at eiendommer er rasert uten forhåndsvarsel.

— Ingen tar seg til rette og kjører tanks over et jorde uten at grunneier er informert i forkant. Videre har vi klare rutiner på at skader som oppstår blir erstattet.

For næringslivet kan øvelsen bli ei tidsbegrenset gullgruve. Erfaringstall fra andre kanter av landet, viser meromsetning i størrelsesorden 100 millioner kroner i øvingsperioden. En sammenlignbar øvelse på Østlandet i 2016, ga 70 000 overnattingsdøgn for hotellene.

— Dette er så stort at vi trolig ikke aner omfanget av det, sier Anders Nilsen.

VIP-ene kommer

30. oktober blir for mange den viktigste dagen. Da er det såkalt DV-dag (Distinguished Visitors/prominente gjester). Dette skjer på Byneset. Da kommer besøkende fra deltakernasjonene for å få demonstrert hva øvelsen handler om på et begrenset areal på sjø, land og i lufta. Det er vanlig at også kongen deltar på denne dagen, men så langt foreligger ikke informasjon om gjestelista.

— I tillegg til de som direkte og indirekte er knyttet til øvelsen, blir det også stort oppbud av politi, PST og andre sikkerhetsmannskaper. Blant annet kan en se for seg noen trafikale utfordringer en slik dag, sier Torstein Sem.

Vil informere

Anders Nilsen understreker igjen at det er et felles ansvar at ei slik øvelse blir vellykket.

— Sivile og sivile myndigheter blir altså en del av Totalforsvaret som øver. Derfor håper vi at også det sivile bidrar til å løse dette slik at det blir en suksess. Det er altså noe som er bestemt på høyeste politiske nivå at Norge nå er vertskap for en slik øvelse, og da må alle også forholde seg til det, sier Nilsen.

— Vil øvelsen ramme elgjakta?

— Personlig tror jeg ikke det. Øvelsen foregår for det aller meste langs vei, og dessuten tror jeg alt løser seg gjennom dialog, sier han.

Nato, som formelt eier øvelsen, vil informere om øvelsen både via annonsering i media og hjemmesider for øvelsen. Informasjonsmøter kan også være aktuelt. Dette er allerede luftet for grunneiere i Meldal.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Torstein Sem (til venstre) og Anders Nilsen fra HV-12, minner om at også sivile blir en del av øvelsen på sin måte. Foto: John M. Myrhaug
Det vil bli synlig aktivitet både på sjøen og i lufta. Foto: Sjøforsvaret, Forsvaret