Landbruks- og matdepartementet har sendt på høring «Norsk pelsdyrhold – bærekraftig utvikling eller styrt avvikling? – Gjennomgang av pelsdyrnæringen».

Pelsdyrutvalget har hatt i oppdrag å vurdere to hovedalternativer for pelsdyrnæringens fremtid i Norge:

a) bærekraftig utvikling

b) styrt avvikling

Ønsker bærekraftig utvikling

Fylkeskommunene er ikke bedt om å være høringsinstans, men har likevel tatt saken opp til politisk behandling.

Fylkesutvalget i Sør-Trøndelag vedtok at de ønsker fortsatt drift med bærekraftig utvikling, det var kun SV som stemte mot dette.

– Pelsdyrnæringa er ei viktig distriktsnæring både når det gjelder omsetning og sysselsetting og bidrar til å opprettholde landbruk og bosetting i mange områder. Regelverk, dyrevelferd og oppfølging er viktig, men produsenter som driver en produksjon av høy kvalitet og god dyrevelferd må fortsatt ha anledning til det. Jeg er glad for at fylkesutvalget i sin høringsuttalelse ønsker at vi fortsatt skal ha ei bærekraftig pelsdyrnæring i Norge, sier fylkesvaraordfører Arne Braut i en pressemelding.

Kan styrke dyrevelferden

Pelsdyrnæringen er omstridt, og i noen land helt eller delvis avviklet. Begrunnelsene for avvikling av næringen er knyttet til spørsmålet om dyrevelferd, og om produksjon av pels er et akseptabelt formål for å holde dyr i bur.

Bak alternativet om å fortsette med pelsdyrnæring legges det til at næringas legitimitet styrkes best gjennom bedret dyrevelferd. Rapporten peker på flere forhold som kan styrke dyrevelferden:

– Utvikling av nye driftsformer som erstatter eller supplerer dagens nettingbur.

– Systematisering av avlsarbeidet.

– Bedret dokumentasjon av dyrevelferd/ elektronisk journalsystem/ rapportering.

– Økt FoU- innsats på dyrevelferd.

– Tiltak for å forhindre rømming.

– Varslings- og tiltaksplikt ved rømming.

Stor næring i Sør-Trøndelag

Sør-Trøndelag er sammen med Rogaland de to største pelsdyr-fylkene i Norge. Sør-Trøndelag hadde i 2014 tre foretak med mink og 67 foretak med rev. Produksjonen er konsentrert i 11 kommuner, der Oppdal, Agdenes og Melhus er de største pelsdyr-kommunene.

Ifølge Oppdal kommune utgjorde pelsdyrnæringa i kommunen nesten 100 årsverk og en omsetning på ca. 140 millioner i 2014. I Agdenes gir pelsdyrnæringa rundt 25 årsverk og ca. 20 millioner i omsetning. Ifølge NOU 2014:15 utgjør produksjonen av rev i fylket en verdiskaping på 26,6 millioner kroner.

Les også: