Salvesen & Thams tilbyr seg å bygge et kinosenter på Rømme for Orkdal kommune. I tillegg kan det populære kafékonseptet Jordbærpikene komme i samme område.

Folkemøte

Mandag denne uka ble et av de best besøkte folkemøtene i nyere tid arrangert i Orkdal rådhus. Møtet var det første i en serie på seks, der målet er å sørge for at Orkdal 2040 ikke blir en papirbunke i ei skuffe.

Et viktig tema på møtet var hvordan Rømme - kornåkrene midt i sentrum av Orkanger - kan utvikles på en måte som skaper mer liv i sentrum.

Wiggen har tatt til orde for å bygge flere kinosaler på Rømme.

Kostnadsspørsmål

Bjørn Wiggen fra Salvesen & Thams kastet inn ideen om å etablere en kino med flere saler i denne indrefileten i sentrum. På selve møtet ga ordfører Oddbjørn Bang uttykk for at dette var en idé han ønsket å se nærmere på.

Men da ST snakket med ham dagen etter, sa han at det ville være naturlig å legge kinotilbudet til kulturhuset. Orkdal kommune er nå i gang med å utrede en utbygging av kulturhuset, men lokalisering er ikke noe tema i denne utredninga.

Ikke økt kostnad

Bang viste til at plasseringa av kinoen ville være et kostnadsspørsmål, og at det vil være enklere å drifte flere funksjoner som er slått sammen. Med andre ord: Ordføreren mener det vil være mest økonomisk lønnsomt å beholde kinoen sammen med kulturhuset på Bårdshaug.

Nå understreker Bjørn Wiggen overfor ST at en slik løsning ikke vil innebære noen investeringskostnader for Orkdal kommune, i og med at Salvesen & Thams vil bygge og eie lokalene.

Bibliotek og kino

- Det er vi som skal bygge, det er ganske klart. Så ønsker vi at noen andre enn oss skal drifte kinoen.Tanken vår var at det ikke skulle bli noen investeringskostnad for kommunen, men at de kan bidra med kostnadene de har i dag ved kinodrift. Det skal ikke koste mer for kommunen enn i dag, sier Wiggen som legger til at de også ser for seg biblioteket og for eksempel avisa Sør-Trøndelag i samme bygg.

Det er ennå ikke klart hvor et slikt bygg vil komme, men Wiggen mener det er mest sannsynlig at et kombinert kino-/mediebygg vil bli reist i forlengelsen av sentrumsgata, inntil Graastens gate.

Går videre med ideen

Wiggen ser for seg at det vil være et potensial på mellom 40 000 og 50 000 gjester årlig i et nytt og moderne kinoanlegg, mot rundt 8000 i dag. Nå vil Salvesen & Thams jobbe videre med ideen.

- Vi fikk såpass god respons på ideen på folkemøtet, så vi vil jobbe mer konkret med dette. Når vi har litt mer klart, ønsker vi å presentere dette for kommunen, sier Wiggen som tror det kan bli mer kostbart for kommunen å legge til rette for økt kinodrift på Bårdshaug, fordi det innebærer større investeringer for kommunen. Vi ønsker å lage en løsning som innebærer at det ikke blir noe ekstra for Orkdal kommune på investeringssiden.

Befolkningsgrunnlag

De siste par årene har flere store leilighetsprosjekt blitt ferdigstilt på og rundt Rømme-området. I løpet av kort tid vil også Rømmetunet, med totalt 140 boenheter, bli lagt ut for salg. Rømmetunet ligger på den samme «åkerlappen» som den planlagte kinoen.

- 140 boenheter vil gi mellom 300 og 400 nye innbyggere på Rømme. Sammen med de andre boligprosjektene i området vil dette gi et godt befolkningsgrunnlag for blant annet en kino, sier Wiggen som også har antydet at kafékonseptet Jordbærpikene, som Salvesen & Thams eier, kan være aktuell i det samme området.

Wiggen ser heller ikke bort fra at det kan bli aktuelt for en restaurantkjede å etablere seg i området. Dermed kan folk i hele orkdalsregionen få en helaften med kino og restaurantbesøk.

I dag drar de aller fleste til Trondheim når de skal se film.