Mange av orkdalspolitikerne var til stede på folkemøtet mandag denne uka, der Rømme var et sentralt tema. Der kom Bjørn Wiggen fra Salvesen & Thams med ideen om et kinosenter på Rømme.

Tar investeringene

I dagens avis presiserer Wiggen at Salvesen & Thams vil ta investeringskostnadene. Wiggen sier også at de vil jobbe videre med dette prosjektet, og at de etterhvert vil presentere det for politikerne i Orkdal.

ST har snakket med frontfigurene for de fleste partiene i Orkdal. Svarene deres borger for at Salvesen & Thams kan få en åpen og god mottakelse for forslaget sitt. Ingen avviser forslaget.

To spørsmål:

Dette er de to spørsmålene ST har stilt:

1. Salvesen & Thams er villig til å ta investeringskostnadene knyttet til et kinosenter på Rømme. Er du åpen for at Orkdal kommune gir et bidrag til å skape liv i sentrum ved å flytte kinoen til Orkangers indrefilet?

2. Når Orkland blir en realitet i 2020, vil kommuneadministrasjonen i hovedsak bli samlet i kommunesenteret på Bårdshaug. Det er allerede trangt på rådhuset. Vil ikke en utflytting av kinoen kunne bidra til å avhjelpe denne plassutfordringa?

Finn Hoff, Arbeiderpartiet:

1. Ja. Vi må stille spørsmålet: Hva kan kommunen få flyttet av aktivitet for å få liv i sentrum? Jeg synes dette var et veldig konstruktivt forslag. Og det gjør det ikke dårligere at Wiggen sier at de vil ta investeringskostadene.

2. Jo, men man må se alt i sammenheng. Nå er det en del funksjoner som skal flyttes til folkehelsesenteret. Vi må ha en analyse av hva vi skal ha på Bårdshaug. Men det er klart at kinosalen vil ikke bli stående tom dersom kinodriften flyttes.

Torstein Larsen, Pensjonistpartiet:

1. Ja, det er jeg. Dersom Salvesen & Thams tar alle investeringskostnadene, da kan jeg være positiv til det. Jeg har alltid vært en sentrumsentusiast, og jeg ønsket for lenge siden å legge kulturhuset til sentrum. Kommunen bør bidra så langt man kan. Og gode kinosaler er noe helt annet enn et kulturhus. Kommunen bør strekke seg langt for å få dette til.

2. Det har jeg ikke tenkt på.

Lavrans Skuterud, Venstre:

1. Ja, jeg synes det er en spennende tanke som vi er nødt til å gå inn på å vurdere og diskutere. Helt klart. Vi kan ikke avfeie gode innspill uten å diskutere dem.

2. Jeg er ikke bekymret for plassen på Bårdshaug-platået, så det vil ikke være avgjørende for hvor jeg vil plassere et kinosenter. Jeg er såpass opptatt av å få til et levende sentrum, at selve plasshensynet på Bårdshaug ikke vil være det viktige.

Berit Westrum Johansen, Småbylista:

1. Ja. Det synes jeg er et kjempegodt forslag. Vi er heldig som hare en aktør som Salvesen & Thams, som er villig til å ta den kostnaden. Jeg vet hvor viktig det er for sentrum å få litt liv etter klokka seks om kveldene, så det er et fint forslag.

2. Det er litt vanskelig å svare på. Men det er uansett positivt å få frigjort plass.

Jørgen Indergård, Orkldaslista:

1. Ja, jeg er åpen for det. Vi har god plass på Bårdshaug-platået. Men når er privat aktør kommer på banen og vil ta investeringskostnadene på Rømme, er det en helt ny situasjon. Og da må vi ta en ny vurdering.

2. Det tror jeg ikke. Vi skal beholde tjenestene ute i distriktene i nye Orkland. Så de som skal inn i rådhuset på Orkanger, vil i hovedsak være administrative lederstillinger. Så jeg tror ikke det blir så stort trøkk på plassen.

Oddbjørn Bang, Senterpartiet:

1. Dette er ei helt ny problemstilling, så det må jeg få tid til å diskutere med partiet mitt.

2. Dette er også vanskelig å svare på. Dagens kino er et amfi, og jeg vet ikke hvor lett det er å bygge om dette til kontorer. Dette er under utredning, så det får vi se på når utredninga er ferdig.

Ivar Konrad Gangås, KrF:

1. Jeg er åpen for at vi må ha en politisk diskusjon på dette. Men jeg synes det er litt vanskelig på stående fot å si ja eller nei, for dette blir en ny diskusjon. Den har også viktige prinsipielle sider ved seg i og med at det er snakk om at en privat aktør skal bygge ut for et offentlig tilbud.

2. Det kan være. Men uansett må vi ha en ny diskusjon om plassforhold i forbindelse med den nye kommunen.

Kjell Rønningsbakk, SV:

1. Jeg vil vente til at utredninga om kulturhus foreligger før jeg tar stilling til dette. Jeg foretrekker uansett at kinodrifta er i kommunal regi.

2. Jo, selvfølgelig. Men vi i SV ønsker at det fortsatt skal være rådhusfunksjoner i dagens kommuner. Med dagens teknologi trenger man ikke sitte i samme rom for å ha møter sammen. Dermed vil det ikke bli noe akutt plassbehov på Bårdshaug.

Tore Slørdahl, Frp:

1. Ja, dersom det ikke innebærer noen ekstra kostnad for kommuneøkonomien, er dette et godt forslag. Dette hører bra ut. Jeg tror dette vil være positivt, ikke bare for sentrum, men for hele storkommunen. Jeg er også veldig åpen for at selve kinodriften er privat.

2. Jo, det vil det. Men det er ikke plassmangel på Bårdshaug, for vi har blant annet parkeringshuset som det kan bygges flere etasjer over.

Marie Richter, Høyre:

1. Ja, vi er kjempepositive. Vi har i programmet vårt skrevet at vi ønsker et kulturhus på Rømme. Spesielt bra er dette om Salvesen & Thams vil ta kostnadene. Hvem kan si nei til det? Jeg har snakket med mye folk de siste dagene som har merket seg dette med kinoen. Folk vil ha kino i sentrum.

2. Jo, det regner jeg med.

Finn Hoff er klart positiv til forslaget fra Wiggen.