- At det ikke er lønnsomt å utnytte de store energimengdene som slippes ut som restvarme fra smelteverk og annen prosessindustri, vil ikke være akseptabel politikk om få år. Orkland må markere seg som en foregangskommune på dette området. Det vil drive fram ny teknologi, smarte løsninger, resultere i utvikling av kompetanse, nye produkter og gi nye forretningsmuligheter. Verkstedindustrien på Grønøra har alle forutsetninger til å bidra her, sier Inge Helgeton.

Etter kort tid som pensjonist og mottaker av alderspensjon fra NAV og innehaver av en rekke tillitsverv innen frivilligheten i Meldal kommune, er han nå tilbake der han trives best – i industrimiljøet på Grønøra. Nå vil han ha ytterligere fart på lokal industri og vil være med å bidra til at Orkanger styrker sin posisjon som industrielt kraftsenter.

Utvikle samarbeid

Da Asbjørn Gjønnes hos Orkla Engineering ringte og lurte på om han kunne tenke seg å jobbe for dem og sveisebedriften Weld partner, var han ikke sen om å takke ja.

- Jeg kjenner alle bedriftene på Grønøra gjennom mange år, og har tanker om hva som kan gjøres for å få flere oppdrag og sikre jevn produksjon og aktivitet for flere industribedrifter, sier han.

Stillingstittelen er markedssjef, men i realiteten handler det like mye om «business development.» I det ligger å videreutvikle det allerede gode samarbeidet mellom lokale industribedrifter med en målsetting om at alle oppgaver i en prosess fra A til Å skal utføres av lokalt bosatt arbeidskraft.

Ypperste klasse

Som eksempel på dette nevner Helgeton rørprosjektene som TechnipFMC står for og som i dag involverer mange lokale aktører.

- I disse prosjektene utføres mye på Orkanger, men det er potensial til mer.

Vi har en verkstedindustri av ypperste klasse, og det er ingen grunn til at vi ikke skulle kunne produsere eksempelvis komponentene som benyttes for å koble sammen rørledningene mellom installasjonene til havs.

I dag produseres disse andre steder i landet. Industriklyngen på Grønøra er unik og gjennom et formalisert samarbeide kan det utløses synergier få eller ingen andre kan overgå.

Helgeton mener bedriftene må være villige til å investere i en langsiktig satsing slik at de skaffer seg erfaring og på den måten kan produsere slike komponenter effektivt. Det vil skape nye industriarbeidsplasser, spesielt innen sveisefaget.

Kostnadsdrivende

De siste årene har det vært satt stort fokus på kostnadsreduksjon. Det har over lang tid vært nødvendig å manne opp prosjektene med en relativt høy andel tilreisende, noe som gir betydelige kostnader til reise og opphold og svekker konkurranseevnen. Helgeton, som kjenner godt til hvilke kompetansekrav som stilles til dette personellet, er helt klar på at lokale medarbeidere kan videreutdannes til et minst like høyt nivå.

- Dette har vi gjort før, og kan gjøre det igjen, sier han, og legger til at det heller ikke er noen grunn til at det skal leies inn utenlandske sveisere for å ta unna sveisearbeidet hos TechnipFMC.

- Både lokal ledelse på TechnipFMC og vi andre ser at dette er unødvendig og kostnadsdrivende. Med et godt lokalt samspill vil vi klare å utnytte kapasiteten og utføre ordinær produksjon og tilleggsarbeid på en måte som sikrer jevn sysselsetting året rundt, sier Helgeton.

Velferdsproblematikk

Til dem som hevder at olje- og gassindustrien er på vei ut har han et klart budskap.

- I Europa vurderes gass som en miljømessig gunstig energibærer, og Norge leverer i dag 50 prosent av energiforbruket i Storbritannia, og vil fortsette med det i lang tid framover. Denne industrien vil fortsatt trenge faglært arbeidskraft i flere generasjoner. Samtidig er kompetansen som finnes i denne sektoren en del av løsningen på forurensningsproblematikken vi ser i dag, sier Helgeton.

Han mener de neste fem til ti årene vil bli meget spennende. Det grønne skiftet kommer, og det er den moderne industrien og ny teknologi som skal løse de globale utfordringene.

- 100 år med velferdsøkning har hatt sin pris, men vi skal ikke glemme at en stor befolkning er løftet ut av fattigdom. Denne velferden må opprettholdes, men det kan bare skje gjennom utvikling og samtidig få bukt med sløsing og ukritisk utnyttelse av naturressurser.

Industrikommune

Etter hans oppfatning er det hevet over tvil at verkstedindustrien på Orkanger kan spille en nøkkelrolle i framtida både når det gjelder havbruk, vindmølleteknologi og andre typer framtidige energiløsninger.

Orkdal kommune har, etter Helgetons mening, vært dyktig fram til nå med å profilere seg som industrikommune nummer 1, og på den måten klart å skape troverdighet og oppnå et godt omdømme.

- Dette må man bare forsterke videre. Et industrielt kraftsenter på Orkanger vil sørge for å skape etterspørsel i det øvrig næringsliv og gi meningsfylte arbeidsoppgaver til en befolkning i et stort geografisk omland. Produksjonsbedrifter er selve grunnfjellet, som gir trygge arbeidsplasser med gode inntektsmuligheter både direkte og indirekte.

Omvendtland

- Vi må aldri glemme at handelsnæringen vil være avhengig av i hvilken grad produksjonsbedriftene lykkes – ikke omvendt. Når det er sagt, mener jeg selvsagt at kommunen må legge til rette for handelsaktørene, men Orkanger må utvikles som regionsenter for å betjene et stort omland. Spennende spisesteder og puber er hyggelig for dem som bor i nærheten, men er du bosatt på Løkken eller Rindal er ikke dette så veldig viktig.

Helgeton mener særinteressene i altfor stor grad får dominere i viktige spørsmål som vedrører industrietablering og sentrumsutvikling på Orkanger.

- Debatten handler i for stor grad om egen kjøkkenhage for noen få. Arbeidstakere i alderen 25 til 45 år, som omfatter flere tusen, er avhengig forutsigbarhet og stabil inntekt, men er lite synlige i media. De er opptatt med jobb, hente unger i barnehagen og delta i barne- og ungdomsaktiviteter. De har ikke tid til overs for politisk møtevirksomhet og lange innlegg i avisspaltene, sier Helgeton, som mener lokalavisa må bli mer oppsøkende på dette området og ikke bare lytte til de som roper høyest.

Les også: Formannskapet vedtok ny Laksøra-regulering

Krigsturisme

Om den aktive eks-pensjonisten er tapt for frivilligheten i Meldal er han tydelig på.

- Nei da, min interesse for historie og kultur er sterk, så helt slutt blir det ikke, selv om jeg nok må redusere omfanget noe. Som leder for Thamshavnbanens Venner, vil jeg fortsatt bidra til arrangementer som kan vekke oppmerksomhet og øke turiststrømmen til dalføret. Thamshavnbanens rolle under andre verdenskrig har i denne sammenheng et stort potensial. Vi må drive historieformidling gjennom eksempelvis tidsbilder og større kulturoppsetninger.

Les også: Motoren på Grønøra

Er du en dyktig faglært sveiser er det store muligheter for jobb på Grønøra. Foto: Steinar Larsen
Til høyre Inge Helgeton, sammen med produksjonsleder Roger Togstad og sveiser Simon Solem hos Weld partner. Foto: Steinar Larsen