For sjette år på rad møttes kameratene fra Evjensgrenda til treff i Orkdal. I år var det Thams-paviljongen og jukeboks som var tema.

- Alle historiene blir jo bedre med åra, og vi er kommet i en alder hvor det er viktig å treffes hvert år, sier Ola Gumdal.

Les også:Elva Orkla på godt og vondt

Sammen med Morten Evjen forteller han om bakgrunnen for at vennegjengen har valgt å møtes siste fredag i august de siste seks årene. Fellesnevneren for de 32 inviterte er at de er menn, oppvokst i Evjensgrenda på 1940- og 50-tallet. De gikk på Evjen skole, den gang en liten grendeskole mellom «store» Orkanger og «store» Fannrem. Enkelte av deltakerne tilhører også årganger som hadde sine første skoleår på Grendstuggu Evjen.

Treffet foregår uten ektefeller, noe som har sine naturlige årsaker, ifølge herrene.

- Det er våre barndomsminner som er tema. Våre fruer har ikke den samme referanserammen, og det vil nok ikke bli så artig for dem.

- Vi har noen geografiske begrensninger også, sier Evjen. I nord markerer den tidligere Breiveien, som da var kommunegrensa mot Orkanger, et ytterpunkt. Evjensbekken var skillelinjen i sør. På den tiden var det i all hovedsak bare østsiden av Evjensområdet som var utbygd, så vi bodde på et temmelig konsentrert område, og kjente hverandre godt.

Frukt

Området rundt sykehuset var et populært område for leik og moro, minnes de.

- Da vi var små var det epleslang i sykehusets eplehage. Etter hvert som vi ble eldre var det elevhjemmet, eller annekset som det kaltes, som virket som en magnet på oss. Der bodde nemlig sykepleierstudentene.

Evjen og Gumdal ler. Det er tydelig at dette vekker gode minner. Noen av kameratene lyktes tydeligvis i jakten og enkelte sykepleiere ble igjen i Orkdal.

Jernbanen

Stasjonsbygningen og Thamshavnbanen spilte også en stor rolle i oppveksten.

- Vi samlet oss i venterommet, eller i godsrommet. Det var mye som skjedde ved banen den gangen. Transport av mennesker og gods opp og ned dalen, og det var mye å se på for oss guttene, sier Gumdal.

En favorittsyssel var å kaste på stikka på stasjonsområdet, men da interessen for festlivet startet var toget et kjærkomment transportmiddel til både Svorkmo og Løkken.

Losji på toget

- Det hendte det vanket en dram på konduktøren mot gratis togreise. Var vi riktig heldig med konduktøren, koblet han ikke fra strømmen på vognene på Løkken om natta. Da kunne de som ikke hadde ordnet seg annen overnatting få en noenlunde varm natts søvn uansett, humrer de to.

Var det ikke strøm på toget var det å tjuvlåne en sykkel eller spleise på en drosje. Enkelte hadde også andre mer kreative løsninger på hjemtransporten, men ikke alle tåler dagens lys.

Aktiv tid

I vinterhalvåret var det hopp, langrenn og skøyter som var i fokus.

- Vi hoppet i Hausen, Skråhoppen og Dronninga, som lå i fjellskråningen på andre siden av der Shell-stasjonen på Bårdshaug ligger i dag. Skøyter kunne man bruke i småveiene i boligområdet, forteller Evjen.

Årets høydepunkt i langrennssporten var det årlige Aunerennet, som ble arrangert i Aunet i Espamarka. Der ble det for øvrig også arrangert hoppkonkurranse.

- Det var hard konkurranse. Rennet trakk etter hvert folk fra flere steder i dalen, forteller Gumdal, som minnes at rennet samlet mye folk, både deltakere og publikum.

Å vokse opp på Evjen i den tida ble på mange måter som å vokse opp i et ingenmannsland, eller i en buffersone, alt etter hvordan man ser på det.

- Jo da, det hendte ganske ofte at vi var i slåsskamp med både ørbøgg og fannremsbøgg, men det gikk stort sett greit for seg, sier Gumdal, og titter bort på Evjen som nikker samtykkende.

Kommer tilbake

Årets hovedarrangement var lagt til Bårdshaug herregård, der 22 veteraner fra Sarpsborg i sør, Førde i vest og Verdal i nord møttes. Der var det middag, faglig innhold og sosialt samvær.

Men første stopp var naturligvis på Bårdshaug stasjon, der «stasjonsmester» Bjørn Krokdal holdt en orientering. Deretter ble det en liten mimretur med Thamshavnbanen til Fannrem og tilbake. Det var innlagt et besøk på Thams-paviljongen hvor Olav Sigurd Kvaale fortalte nærmere om bygningen, historien og alt som har skjedd siden stavkirkekopien kom tilbake til Orkdal.

Les også: Minister kom med 900 000 kroner i gave

Under middagen ga Arne Asphjell et innblikk i jukeboksens historie, og krydret det hele med en popquiz fra guttenes glansdager.

Neste år møtes de igjen. Arrangementskomiteen, bestående av Ola Gumdal, Morten Evjen, Ola Trønsdal og Jorulf Gumdal, har allerede forslag til tema klart, og karene har krysset av datoen i kalenderen.

Historiene satt løst på togturen til Fannrem. Foto: privat