Samtidig som kommunestyret i Skaun samlet seg i ettermiddag for å diskutere forhandlinger med Melhus, inntreden i intensjonsavtalen i orkdalsregionen og gjennomføring av folkeavstemming, kunne regjeringspartiene sammen med Venstre kunngjøre at de var blitt enige om hvordan fremtidens inntektssystem for kommunene skal bli.

– Det er slutt på den tida der alle får en sum penger bare fordi de er en kommune. Vi skiller mellom frivillig og ufrivillig småkommuner. Frivillig små kan ikke lenger sende regningen til andre kommuner, sier Fremskrittspartiets Helge Andre Njåstad under pressekonferansen.

Meldingen kan fort bli en kalddusj for skaunpolitikerne, der ordfører Jon P. Husby (Sp) har vært tydelig på sitt standpunkt om at kommunen står seg best alene. Samtidig fikk han i kveld kommunestyrets velsignelse til å inngå forhandlinger med Melhus, en kommune der ordføreren har vært minst like lunken som Husby til tanken på sammenslåing. Nå kan betingelsene være endret.

– Mindre kommuner i sentrale strøk som velger stå alene vil få noe mindre, varslet kommunalminister Jan Tore Sanner under dagens pressekonferanse.

Samtidig er det innført en ekstra gulrot for å få fart på sammenslåingsviljen.

«Det etableres blant annet et tilskudd på 200 millioner per år til sammenslåtte kommuner som blir tyngdepunkt i en region. Dette omfatter kommuner som er fra 9000-10 000 innbyggere og større,» står det i pressemeldingen.

Tidligere denne uka ga ordfører i Agdenes, Oddvar Indergård uttrykk for at han ikke kunne ta standpunkt til om kommunen skal slå seg sammen med Orkdals-kommunene før han visste hvordan det nye inntektssystemet vil se ut. Også i dagens kommunestyremøte i Skaun ble usikkerheten rundt den økonomiske fremtiden trukket fram, og med dagens melding fra Stortinget kan det se ut som at nettopp Skaun er en kommune som kan bli rammet av regjeringskameratenes pisk. Beregninger gjort for høringsforslaget til nytt inntektssystem viste at Skaun kan miste over seks millioner kroner i overføringer nettopp på grunn av kriteriet om å være ufrivillig liten.  Hva som blir det endelige resultatet etter stortingets behandling blir imidlertid neppe klart før i juni.