Det er ei samlet bygd som kjemper for Walis sak i forhold til utlendingsmyndighetene.

Hele bygda reagerer

Onsdag var de samlet i sitt andre møte i håp om å få myndighetene til å snu i vedtaket om å sende afghanske Wali ut av landet. Innen 20. desember har Wali fått beskjed om å forlate Norge og reise tilbake til Afghanistan. Fem barn i alderen 4 måneder til 13 år risikerer å miste faren sin, mens kona Rona mister mannen sin og blir alene om ansvaret for de fem barna. Det er dette som har fått ei hel bygd til å reagere i tillegg til at de har lært Wali å kjenne som en flink og ressurssterk mann som i løpet av sine to år i Børsa har imponert med stor arbeidsvilje og lyst til å bidra.

Brudd på barne-

konvensjonen

Sentralt i kampen for Wali står sokneprest Ralf Ruckert.

– Jeg trenger ikke avlegge regnskap for noen. Jeg representerer et bygdesamfunn som ikke vil dette. Vi vil at Wali skal få være sammen med familien sin, uttalte Ruckert som på kirkas vegne har sendt brev til UDI der han redegjør for Walis frivillige innsats i kirka og at han på ingen måte viser uvilje mot kristne verdier og holdninger.

Sokneprest Ruckert tegner et bilde av en kjernekar som er en ressurs i kommunen.

– Wali har vært nødt til å takke nei til jobbtilbud på grunn av statusen han har. Det er dessverre slik at den norske stat kun ønsker politiske flyktninger. Mens kona Rona har fått opphold på humanitært grunnlag på grunn av risikoen med barna, har ikke Wali oppnådd samme status, forklarer Ruckert som stiller seg svært kritisk til at familiefaren utsettes for en livstruende situasjon når han sendes tilbake til Afghanistan.

– Å sette barn i en situasjon der de lever i angst for om faren deres blir drept, er brudd på barnekonvensjonen, påpeker Ruckert.

Brev til kongen

Lokalsamfunnet samler seg nå for å samle underskrifter til støtte for Wali. 3. klasse ved Børsa skole har allerede sendt brev til kongen. Nå samles det underskrifter i hele bygda på butikker, barnehager og skoler og brev blir sendt til stortingspolitikere for å synliggjøre hvor viktig en familie er og hvor viktig en far er for en familie.

– Hvis vi mener lovtydningen ikke er riktig, må vi også si ifra til stortingspolitikerne, uttalte en stemme i salen.

Fakkeltog på søndag

For å få mest mulig oppmerksomhet rundt Wali og den afghanske familien sin sak, blir det arrangert fakkeltog klokka 18 på søndag i Børsa.

– Dette blir en stille, men synlig markering for å vise hva vi mener om dette, sier Ruckert som i likhet med flere andre understreker at dette favner om hele kommunen.

– Vi bor i en liten kommune. Dette gjelder alle.

Støtte fra ordfører

Ordfører Jon P. Husby er også sterkt engasjert i familiesaken og er i ferd med å sende brev til UDI.

– Dette er en stor familie, og vi ønsker at familien skal få være sammen her i Skaun. Dette dreier seg om medmenneskelige hensyn. Det er ikke mulig å forsvare at ungene skal miste faren sin og at familien skal bli splitta. Som ordfører vil jeg bidra det jeg kan for at familien skal få være sammen, men om staten vil vurdere dette, vet jeg ikke, uttaler en svært tydelig Jon P. Husby.

Mandag 17. desember har Wali møte med advokaten sin. For å holde folk informert om hva som kommer ut av dette møtet, blir det nytt solidaritetsmøte på rådhuset sin kantine på kvelden mandag 17. desember.

Les mer: