Snøfugllia Velforening har i lengre tid prøvd å få kommunen til å ta ansvar for at den private vegen gjennom det forholdsvis nye boligfeltet like ovenfor møllene i Buvika ikke har tilfredsstillende kvalitet. I november i fjor skrev ST om hvordan vegen var sprukket opp, asfaltdekket delvis krakelert og kantene på vegen i ferd med å rase ut flere steder på grunn av overvann som ikke ble drenert bort.

Les også: Liten interesse for næringslokaler i Buvika

Mangler drenering

Nå har velforeningen fått utarbeidet en såkalt 3. partskontroll av vegen, utført av Multikonsult. Konsulentselskapet konkluderer med at de største skadene på vegen består av krakelering av vegdekket, og at dette skyldes at massene under dekket er mettet med vann grunnet manglende drenering. Ifølge Multiconsult er vegen i boligfeltet svært skadet med mangelfull håndtering av overvann, noe som gjør at overvann føres inn på noen av eiendommene. Deres vurdering er at vegen er bygd med mangelfulle tekniske løsninger som ikke håndterer vann tilstrekkelig.

«Vesentlig sikkerhetsrisiko»

I et brev til Skaun kommune skriver velforeningens leder Roy Andreassen at de ikke finner det betryggende at en uavhengig tredjepart kommer frem til at massene i og rundt vegen er mettet av store vannmengder.

«Kombinert med at området er rasutsatt, og befinner seg i et leireområde så oppfatter vi at dette utgjør en vesentlig sikkerhetsrisiko for beboerne», skriver Andreassen.

Les også: Rektor går vakt ved skolen

Vesentlige konsekvenser

Velforeningen mener kommunen har vært kjent med at vegen i boligområdet ikke er prosjektert og utført riktig, og at kommunen ikke burde godkjent prosjekteringen. De mener også kommunen har latt være å opplyse om dette.

«Det forventes at kommunen er kjent med at manglende drenering i vei har vesentlige konsekvenser for veiens funksjonelle verdi, og at veien i seg selv utgjør en vesentlig masse som kan utgjøre en betydelig risiko i et rasutsatt område», skriver Andreassen, som ikke ønsker å kommentere saken i ST.

Ber dem ta kontakt

I et svar til velforeningen skriver teknisk leder Frøydis Aalbu at overvannsproblematikk i boligfelt normalt ikke vedrører kommunen, og at området er klarert for utbyggingen som har foregått etter geotekniske vurderinger. Samtidig ber de velforeningen ta kontakt med kommunen om de frykter ras.

«Dersom det er mistanke om akutt rasfare, ved for eksempel synlig utglidning, ber vi om et dere tar kontakt med kommunen eller geotekniker», skriver Aalbu, som samtidig hevder at kommunen har besvart henvendelser og oversendt etterspurt dokumentasjon som kommunen har hatt tilgjengelig.

- Vi vurderer ikke dette området som spesielt rasutsatt, og vi har derfor ingen planer om tiltak. Vi har i dette brevet oppfordret velforeninga om å ta kontakt hvis de registrerer synlig utglidning, men vi har ikke blitt kontaktet, sier Aalbu til ST.

I samsvar med lov og forskrift

Videre avviser ikke Aalbu at kommunen kan bli erstatningsansvarlig, hvis problemene skyldes at det er utvist uaktsomhet fra kommunens side. Samtidig kan ikke Aalbu se at kommunen har opptrådt uaktsomt da byggetillatelsen for opparbeiding av vei, vann og avløp i Snøfugllia ble gitt.

«I søknadsbehandlingen har kommunen på vanlig måte lagt til grunn at foretakene prosjekterte og utførte tiltaket i samsvar med lov og forskrift. Kommunen kan ikke se at vi har opptrådt uaktsomt ved å godkjenne denne søknaden», skriver Aalbu.

Kommenterer ikke

Det var de to boligbyggeselskapene Hedalm Anebyhus og Per Grenstad AS som i sin tid bygde ut boligfeltet. Per Grenstad AS, som skiftet navn til Grenbygg AS i 2011, har siden gått konkurs. Hos Hedalm Anebyhus sier byggesjef Oddbjørn Øien at de ikke ønsker å kommentere saken ettersom dette er en pågående sak mellom dem og velforeningen.

Snøfugllia velforening mener kommunen ikke burde godkjent planene for vegen gjennom boligfeltet, basert på hvordan den var prosjektert. Foto: Lillemor Hestvik