Målet med kommunereformen er mindre byråkrati, mer lokaldemokrati og bedre tjenester til innbyggerne der de bor. Herunder også samferdsel – det området som omfatter så godt som alle landets innbyggere når det gjelder nærhet til tjenesten; alle har en vei som går forbi.

Slagordet

Are Hilstad er leder i fellesnemnda for Orkland, bestående av Orkdal, Meldal, Agdenes og deler av Snillfjord. Har han forventning om at reformen skal bringe mer penger, slik at kommunene får mulighet til å ta igjen etterslepet?

— Jeg har en forventning om at vi skal styrke oss når reformen trer i kraft. Om det kommer mer penger, vet vi ikke. Men det vi vet at vi kan få til mer når vi står sammen. «Mer sammen» er blitt et slags slagord for hvordan vi gjennom stordriftsfordeler skal få utnyttet ressursene bedre på alle områder, samferdsel inkludert, sier Are Hilstad.

— Vi er ulike

Han peker på at dette kan skje gjennom felles ressurser som maskiner, utstyr og mannskap. Også gjennom innkjøp vil det være en økonomisk gevinst å hente.

Når det gjelder omfanget av etterslepet som kommunene, enten de definerer det med tall eller ord, har ikke Hilstad full oversikt over.

— Den oversikten ST lager nå, er en av oppgavene den nye storkommunen også må lage. Vi må kartlegge og få oversikt over hvor mye det er snakk om. Der vil vi sikkert også oppdage at vi er ulike. Når det gjelder vei, tror jeg min kommune Meldal ligger foran noen av de andre, mens vi ligger etter på andre områder, sier han.

Mer vei for pengene

Hilstad erkjenner at det ligger en forventning hos innbyggerne i alle kriker og kroker av en ny kommune at det skal skje en forbedring også på samferdsel. Mange opplever å kjøre på krøtterstier de verste periodene i året.

— Vei og framkommelighet er viktig, og både innbyggerne og vi som er lokalpolitikere er opptatt av vei. Utbedring av vei er også noe håndfast som folk vil merke. Jeg tror at vi gjennom reformen og det enda større samspillet vi kommer til å oppleve sammenlignet med i dag, skal få til mer vei for pengene.

Optimist

Selv har Hilstad også hatt sine turer rundt om på grusveier i distriktet.

— Jeg opplever det faktisk ikke så ille, men registrerer at kommunene har prioritert ulikt. Men jeg er optimistisk med tanke på å få tatt etter noe av etterslepet når vi går sammen, sier Are Hilstad.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300