Sentrumsforeningas leder, Marith Størseth, fulgte formannskapsdebatten fra tilhørerbenken sammen med flere av foreningas medlemmer. Etter en lang diskusjon, kunne de skuffet dra hjem.

- Vi er vel egentlig først og fremst skuffet over at vi blir misforstått på hva vi mener med sentrum. Vi snakker om det som er innenfor den røde streken, og ikke bare gata. Vi har framhevet Statens hus og Franslykkja som alternativer for storhandel, og snakker ikke om Biltema på torget, sier Størseth til ST.

Urbant bomiljø

Hun presiserer at også de ønsker storhandelsaktører velkommen til Orkdal.

- Vi tror det vil trekke flere til sentrum, men vi vil ikke ha det på Laksøra per i dag. Vi må bygge ut der det er klart først. Kampen vår for sentrum, handler ikke bare om butikkene, men om skape et utbant bomiljø. Politikerne som har valgt at vi skal være en by, må ta ansvaret for å være med på å skape en by.

- Fornuftig løsning

Amfi-gründer Lars Løseth, som representerer utbygger og grunneier på Laksøra, er glad for at politikerne valgte å bruke areal som utgangspunkt for hvem som får etablere seg.

- Jeg synes det er en fornuftig løsning. På den måten får vi aktører som naturlig hører hjemme på et slikt området, og man unngår dem som skal i senter og i gata.

Samtidig mener han at politikerne gjør det vanskelig for seg selv når de snakker om 1800 kvadratmeter som nettoareal.

- Vi kan godt leve med dette, men de gjør det vanskelig for kommunen. Det hadde vært enklere å forholde seg til bruttoareal. Nå risikerer vi at forretningene kommer opp med rare løsninger for å tilfredsstille kravet til 1800 kvadratmeter butikkflate.

Ønsker 2000 brutto

- Finn Hoff fra Ap foreslo 3000 kvadratmeter brutto. Ville det vært greit?

- Det er altfor mye, og det vil i tilfelle bety at det ikke vil skje noe på Laksøra av betydning. 3000 kvadratmeter brutto vil utelukke så mange. Det er flere aktører vi har kontakt med, som ikke kan komme om det blir et så høyt krav. Jeg ville ha foretrukket 2000 kvadratmeter brutto, alt inkludert, sier Løseth.

Lars Løseth, her fra et møte i kommunestyret, mener politikerne gjør det vanskelig for seg ved å velge nettoareal. Foto: Catharina Morken